Според унгарски представител на правителството стената на хвостохранилището на завода за алуминий край село Колонтар неминуемо ще се срути, след което може да последва нов поток от токсични отпадъци.

Пукнатините по стената на резервоара временно били спрели да се разширяват поради сухото време, но щели да продължат да се уголемяват.

Задържаха Мартин Рюмелайн - директор на фирмата, собственик на хвостохранилището.
                                    Още...

Междувременно около хранилището се изгражда нова защитна стена, съобщава Дойче веле.

Според данните на властите вече са евакуирани 1 000 души.

Припомняме, преди дни бе евакуирано унгарското село Колонтар, разположено в близост до авариралото хвостохранилище, което заля с токсични отпадъци няколко села.

Преградната стена на хвостохранилището е поддала още и спасителните екипи са разпоредили евакуация на селяните.

Унгарският премиер Виктор Орбан посети мястото на бедствието.

Междувременно от неправителствената организация Световен фонд за дивата природа заявиха, че течът в хвостохранилището е започнал преди месеци.

Снимка, направена през юни показва, че още тогава има теч на червена кал от хвостохранилището на завода за боксит и алуминий в Айка, на 160 км западно от Будапеша, уточняват от организацията.

Фотографии, направени от въздуха също показват червени следи извън хранилището в неговото подножие, близо до участъка, който поддаде в началото на седмицата, предизвиквайки смъртта на седем души.

Според властите за ликвидиране на последиците от аварията ще отнеме месеци и ще струва десетки милиони евро.

Междувременно компанията, която е собственик на хвостохранилището, поднесе своите извинения на семействата на жертвите на екологичната катастрофа и заяви, че ще им бъдат изплатени компенсации за нанесените щети. Според украинските власти за тази цел могат да бъдат предвидени 73 милиона евро.