Унгария с нов черен рекорд от 272 починали от COVID-19 през изминалото денонощие, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в странана достигна 19 224 души, съобщават световните информационни агенции.

Броят на новозаразените през последните 24 часа е 9 637 души, най-високият за седмицата досега.

Унгарските власти приписаха нарастващия брой случаи на британския вариант на вируса, като добавиха, че "сме в стръмно изкачване на третата вълна на епидемията". Те също така споменаха "значително увеличение на броя на активните заразени и хоспитализираните пациенти".

Унгария бори COVID-19 вече със 7 ваксини

Унгария бори COVID-19 вече със 7 ваксини

Унгария одобри за спешна употреба още две нови ваксини

Унгарската програма за ваксинация върви по график според властите, като в момента обхватът ѝ е достигнал 17,4% от населението.

От своя страна полското министерство на здравеопазването съобщи, че през последните 24 часа са регистрирани 34 151 новозаразени с коронавируса, което е нов дневен рекорд от началото на епидемията в страната.

С рязкото нарастване на броя на ежедневните случаи преди две седмици страната в момента е в средата на втората вълна на епидемията.

Общият брой на починалите в Полша вече е 50 860 души, след като през изминалото денонощие са починали още 520 души. Общият брой на заразените е 2 154 821 души.

Очаква се полското правителство да обяви нови мерки, за да изглади кривата, тъй като болниците започват да нямат необходимия брой легла и респиратори за лечение на пациенти с коронавирус.

Полша под COVID блокада

Полша под COVID блокада

Затваряне на театрите, кината, хотелите, ски пистите, плувните басейни