Ново силно земетресение разлюля гръцкия остров Крит и градовете по югозападното крайбрежие на Турция, съобщава ДПА.

Трусът с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер е регистриран около 8.30 часа тази сутрин, като епицентърът му е бил в Егейско море, на около 130 километра югоизточно от островите Крит и Карпатос.

Турската агенция за борба с бедствията съобщи, че земетресението е било засечено на 155 км от курортния град Каш в окръг Анталия.

Трусът е бил усетен и от жителите на египетската столица Кайро и редица други градове в страната, сред които дори Александрия и Исмаилия.

Много силно земетресение удари Крит, предупреждение за цунами
Обновена

Много силно земетресение удари Крит, предупреждение за цунами

Засега няма информации за жертви

Към момента няма данни за ранени и нанесени материални щети. Тъй като земетресението е станало на голяма дълбочина - 58,5 километра, няма опасност от цунами.

Трусът обаче потвърждава настоящата повишена сеизмична активност в региона.

Миналата седмица беше отчетено друго силно земетресение край Крит - с магнитуд 6,3 по Рихтер. То беше усетено чак до гръцката столица Атина, на около 400 километра.

Преди три седмици пък при подобно силно земетресение на Крит един човек загина.

Регионът се намира в сеизмологично активен регион, тъй като Средиземно море е граница между африканската и евразийската плоча. В резултат на това Гърция, Турция и други страни изпитват чести трусове: преди година при мощно земетресение в Егейско море загинаха най-малко 27 души и бяха ранени около 800 души.

Загинал и 20 ранени след земетресението на о. Крит

Загинал и 20 ранени след земетресението на о. Крит

Стотици сгради са били разрушени