Няма бедстващи български граждани в Европа, съобщи Министерството на външните работи.

По последни данни по-голямата част от българските граждани, които бяха блокирани на различните летища в Европа заради лошите метеорологични условия, вече са в България.

"Звярът от Изток" и "Сибирската мечка" взеха живота на поне 24 души в Европа

"Звярът от Изток" и "Сибирската мечка" взеха живота на поне 24 души в Европа

Европа остава и днес скована от сибирски студ

Дипломатическите мисии на България в Париж, Лондон и Рим продължават да оказват необходимото съдействие на сънародниците ни, все още очакват прибирането си в България. Това трябва да стане в рамките на днешния и утрешния ден, уверяват от МВнР и добавят, че служителите на ведомство подържат връзка с обслужващите авиокомпании, както и с част от засегнатите от отменените полети български граждани.

Припомняме, около 180 българи се оказаха в снежен капан на летището в румънския град Тимишоара на 26 февруари. Тогава 62 души бяха превозени до Пловдив с автобус, осигурен от авиокомпанията. По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева в посолството в Букурещ бе сформиран кризисен щаб. По-късно по разпореждане на министър-председателя на Република България до Тимишоара бе изпратен правителственият самолет Еърбъс 319, който транспортира до София 93 българи. Останалите 11 български граждани се прибраха на 27 февруари, след като им беше осигурен превоз от Тимишоара до Букурещ със самолет, а от там с автобус до Пловдив.

Зарязаните в Румъния българи ще съдят авиокомпанията "Райънеър"

Зарязаните в Румъния българи ще съдят авиокомпанията "Райънеър"

Българите ще заведат колективен иск

Около 250 българи бяха блокирани на летище "Лутън" в Лондон заради отменени полети на Wizz Air за България на 26 и 27 февруари. По информация на дипломатическата ни мисия всички пътници - български граждани, са били настанени от авиокомпанията в хотели, а билетите им са били презаверени за полети на 28 февруари и на 1 март 2018 г. Осигурени са им били и средства за храна.

На 26 февруари бе отменен полет на авиокомпания Wizz Air и от Париж до София. 130 пътници останаха на летище "Буве" на 80 км от френската столица, за да изчакат пренасочване към други подходящи полети. Посолството в Париж информира, че авиокомпанията е осигурила придвижването на пътниците до Белград, Скопие, Букурещ или Крайова. Някои от тях са пожелали да останат за втори март и да летят от Париж за София.

Поради усложнената метеорологична обстановка на 27 февруари бяха отменени и полети на Wizz Air и Ryanair от Рим до София. По информация на посолството в Италия около 60 пътници, останали в Рим от полета на Wizz Air, са били настанени в хотели и билетите им са били презаверени - част от тях за 28 февруари, а останалите - за днес, 1 март. Някои от българските граждани от полета сами са си закупили билети на други авиокомпании. Други са се организирали и са отпътували за България с автобус. Посолството ни в Рим е в непрекъсната връзка със сънародниците ни, обърнали се с молба за съдействие към нашата мисия.

От отменения полет на Ryanair в Рим са останали около 20 български граждани. Те са с презаверени билети за 1 и 2 март т.г. Настанени са в хотели, но авиокомпанията поема нощувките им само за два дни. След това посолството е осигурило нощувки в своя сграден фонд на 4-ма от пътниците по тяхно желание. Останалите са предпочели да си платят хотел, докато изчакат полетите си.

Първа жертва на студовете в Сърбия

Първа жертва на студовете в Сърбия

Хората във Великобритания панически купуват храна

Към настоящия момент в дипломатическите мисии на България в Букурещ, Лондон, Париж и Рим няма постъпили допълнителни обаждания или сигнали от наши сънародници относно проблеми на летището или алтернативните варианти за пътуване.

Във връзка с продължаващата усложнена метеорологична ситуация - силни ветрове, обилни снеговалежи, заледявания, сериозни затруднения в транспортния трафик и преминаването на редица летища в Европа и по света към режим на работа в зимни условия, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да проверяват предварително актуалната информация за своите полети със съответната авиокомпания, както и да предвиждат допълнително време за пътуването си до летището на заминаване.

Към момента, поради силно влошената метеорологична обстановка властите в Ирландия са обявили червен код в цялата страната. По информация на българското посолство в Дъблин се очаква обстановката допълнително да се влоши днес следобед. Местните власти призовават гражданите да не излизат и да останат по домовете си от 16.00 ч на 1 март до 12:00 ч на 2 март. Градският транспорт в Дъблин няма да работи на 1 и 2 март. Държавните учреждения са в режим на работа при спешни случаи. Голяма част от полетите днес на Ryanair, както и на някои чуждестранни компании, са отменени.

Гърция също бедства заради снега

Гърция също бедства заради снега

Синоптиците предвиждат нови бури

В дипломатическата ни мисия до този момент няма постъпили сигнали за бедстващи български граждани на територията на страната.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Дъблин : +353 868167497.

С посолствата на България в Румъния, Великобритания, Италия, Франция сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони:

  • Посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
  • Посолство в Лондон: + 44 20 7 5813144; + 44 20 7 5849400
  • Посолство в Рим: + 39 06 322 46 40; + 39 06 322 46 43
  • Посолство в Париж: +33 1 45 51 85 90;