Около 130 български граждани са блокирани на летище в Румъния вече повече от 12 часа.

Българите са блокирани на летище в град Тимишоара, съобщи bTV. Те излетели от Лондон вчера в 15 часа с полет на нискотарифната авиокомпания "Райънеър". Самолетът пътувал до Пловдив, но заради лошото време летището в Пловдив беше затворено, което принудило пилотът на самолета да промени курса. Първоначално машината се пренасочила към София, а после - към румънския град.

При кацането в Тимишоара българите били около 180 души. Послед група от тях тръгнала към Бъглария с автобус. Останалите обаче от кацането буквално са заложници на нискотарифната авиокомпания и лошото време. Българите са блокирани на летището без храна. Те нямат и информация за това кога ще се приберат в България.

По думите на хората пилотът на самолета казал, че всеки ще бъде настанен в хотел, а днес хората ще бъдат извозени до Пловдив или София. От 21 часа вчера обаче хората са на летището.

Анулирани са полетите до Варна и до Малага от София заради снега

Анулирани са полетите до Варна и до Малага от София заради снега

От летище София призовават пътниците да отидат поне 2 часа преди полета

От "Райънеър" предложили още вчера на хората да бъдат извозени с трансграничен транспорт - с автобуси, които също могат да блокират в снежните преспи. Все пак група от 60 души се качила на автобус към България.

Даниела Стоилова обясни, че от от авиокомпанията предложили автобусен транспорт. "Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 човека от групата се качиха на този автобус. Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България". От родното МВР съветвали българите да не се качват на рейсовете, защото много от пътищата били затворени. 

Към момента хората на летището нямат контакт със заминалите с автобус хора.

Всички, които решили да не се качват на автобус през нощта, когато пътната обстановка и атмосферните условия са най-тежки, получили по един ваучер на стойност 5 евро, което е достатъчно само за вода и кафе. Междувременно на летището не приемали паундове и левове. 

Сред чакащите има и майка с малко дете, която помолила да ѝ се осигурят памперси и храна, но ѝ било отговорено, че всичко е затворено и няма как да ѝ помогнат.
Сред закъсалите българи има и бременна жена в 8-ия месец и възрастни хора, които не са в добро състояние - на лекарства.

От авиокомпанията заявява, че ще излязат с решение на ситуацията, след като се отвори офиса в Дъблин. Тази информация очаква и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов. Иванов също няма връзка с българите, тръгнали с автобус посред нощ. Той обясни, че част от хорат ана летището са били настанени в хотел, около 90 души останали на летището.

Пътната обстановка е усложнена, но нещата се нормализират

Пътната обстановка е усложнена, но нещата се нормализират

Магистралите са отворени за всички превозни средства

Почетният консул на страната ни в Тимишоара ще има грижата да осигури най-необходимото на нашите сънародници. Той е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие.

По нареждане на външният ни министър Екатерина Захариева в посолството на България в Румъния е сформиран кризисен щаб, чиято цел е да съдейства на нашите сънародници, изпаднали в затруднение.