Най-тежка е ситуацията в областите Русе, Силистра, Разград, Добрич, Варна и Бургас. Това заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов по време на пресконференция във връзка с усложнената пътна обстановка в страната.

Отстраняват аварии по електропреносната мрежа в страната

Отстраняват аварии по електропреносната мрежа в страната

Най-засегнати са областите Сливен, Ямбол и Бургас

Според Атанасов ситуацията се нормализира. В страната няма бедстващи хора, няма пострадали. Към 7 часа вече е възстановено движението по АМ "Тракия" между Карнобат и Бургас. Към 8 часа е възстановено и движението по АМ "Хемус" между Шумен и Варна.

По магистралите в страната няма ограничения за тежкотоварни автомобили. Главните пътища също са достъпни за камиони. Изключенията са в област Русе и Добрия - към момента се оправя пътя към Кардам, а главния път Русе - Бяла е отворен само за МПС под 3.5 тона. По думите на Атанасов до 2 часа пътят Русе - Бяла ще бъде отворен за тежкотоварни автомобили.

Камиони над 12 т могат да се движат свободно по АМ "Хемус" в област София
Обновена

Камиони над 12 т могат да се движат свободно по АМ "Хемус" в област София

Възстановено е движението на всички автомобили по АМ "Тракия" в участъка Карнобат - Бургас

Времето в страната - снеговалежът в областите Кърджали и Смолян продължава. Там автомобилите трябва да се движат само с вериги. При намаляването на снеговалежа, ще се премахне и ограничението за движение с вериги. В областите Добрич, Силистра и Русе положението е най-сериозно, но там по-големият проблем са силните ветрове и снегонавяванията. В областите има затворени второкласни и третокласни пътища. "Усилията ни са насочено главно към първокласната пътна мрежа, след това ще преминем към второкласните и третокласните пътища", обясни Атанасов. Температурите в страната са между -5 и -15 градуса.

Пътни произшествия - през последните 24 часа на територията на страната са възникнали общи 27 тежки катастрофи, при които са пострадали 34 души. При инцидентите няма загинали хора. През последното денонощие в столицата тежките катастрофи са 3, а леките произшествия - 101. Ранени са 3 души.

АПИ призовава водачите да не пътуват, ако не се налага. Ако пътуването е наложително - шофьорите трябва да са готови за каране в зимни условия. Водачите трябва и да са търпеливи, вероятни са задръствания и изчаквания. Водачите да карат със съобразена скорост - при тези тежки условия са възможни резки промени на пътната обстановка - видимостта може за секунди рязко да спадне, което изисква време за реакцията.

Студ и вятър, валежите отслабват

Студ и вятър, валежите отслабват

Жълт код за ниски температури в цялата страна…