"Това ще бъде голяма и мощна буря", каза президентът на САЩ Барак Обама, който направи изявление във връзка с приближаващата Ню Йорк буря Санди.

Припомняме, заради бурята Обама отмени предизборни прояви за днес и утре в щатите Флорида и Уисконсин.

Няма съмнение, че бурята ще засегне милиони души, каза в обръщението си президентът.
„Най-важното съобщение, което ще направя е: „Моля слушайте какво казват държавните и местните власти, не се бавете, не задавайте въпроси на инструкциите, които ви дават местните власти, реагирайте максимално бързо", призова американският президент.

"Ние ще се справим с това", каза в заключение Обама.

Запитан от журналисти как ще се отрази ураганът и последствията от него на кандидат-президентската кампанията, Обама отговори, че не се притеснява за въздействието върху изборите. "Приоритет номер едно е да сме сигурни, че спасяваме човешки животи", посочи президентът.

От Националния център по ураганите в САЩ съобщиха, че силата на бурята "Санди" се увеличава. Ню Йорк вече е наводнен, а бурята все още не е в пълна сила. Властите се опасяват, че Санди може да унищожи мрежата на метрото.

Стихията се придвижва на северозапад и се премества вече с по-висока скорост от 40 км/ч по данни на Центъра за наблюдение на ураганите.

От Национално управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ предупреждават, че, освен ако някакво чудо не се случи в следващите часове, това ще бъде „широко разпространяваща се опустошителна буря, вероятно с исторически мащаби. Може би най-голямата в региона. Това може да е буря, която ще унищожи нюйоркското метро".

Властите в Атлантик Сити твърдят, че по-голямата част от града е под вода.

Хиляди жители на Ню Йорк и Ню Джърси бяха евакуирани. Опасенията са, че бурята може да засегне 50 милиона души. Публичният транспорт във Вашингтон, Филаделфия и Ню Йорк не работи.

Бурята вече взе 60 жертви в Карибския регион.

Междувременно от българското Министерство на външните работи препоръчаха на всички български граждани, планиращи да осъществят пътуване до или намиращи се в районите, които ще бъдат засегнатите от урагана Санди в САЩ (от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера), да проявяват максимална бдителност, да се информират своевременно за развитието и движението на бурята, да спазват стриктно указанията на местните власти и плановете за евакуация, както и да поддържат контакт с българското посолство във Вашингтон и генералните консулства в Ню Йорк и Чикаго.

Подробна информация за развитието на урагана Санди и съвети на американските власти за подготовка и адекватни действия може да бъде намерена на:

http://www.nws.noaa.gov/os/hurricane/resources/TropicalCyclones11.pdf
http://www.ready.gov/hurricanes