Американският щат Ню Йорк е регистрирал още 540 починали от новия коронавирус (COVID-19) в рамките на последното денонощие. Това обяви губернаторът на щата Андрю Куомо на редовната си ежедневна пресконференция за ситуацията с епидемията в Ню Йорк.

Това е най-ниският ръст на жертвите в щата от 1 април насам. От 540 починали, 504 са регистрирани в болници, а 36 - в старчески домове. Освен това намалява приемът в интензивни отделения, както и интубациите.

В Ню Йорк още 630 починали от новия коронавирус за 24 часа

В Ню Йорк още 630 починали от новия коронавирус за 24 часа

Общо в щата са починали вече 12 822 души

Броят на хоспитализациите през последните 24 часа е намалял до 16 967 души от 17 366 души вчера.

Куомо добави, че в момента един човек заразява 0,9 други и подчерта, че вирусът намалява вирулентността си от 1,4 заразени от един човек, каквото е било положението в началото на епидемията.

Губернаторът подчерта, че тестването остава ключово при наблюдението на инфекцията и контролирането ѝ достатъчно, за да се отвори отново обществото.

Коронавирус: Ню Йорк планира да удължи ограниченията до 15 май

Коронавирус: Ню Йорк планира да удължи ограниченията до 15 май

Ние контролираме животното

Куомо коментира още, че "не е време за разделение" след вчерашната атака срещу него на президента на САЩ Доналд Тръмп в профила му в "Туитър".

Той каза, че пандемията е "най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам" и че това е може би "най-бурното време, на което сме ставали свидетели някога", добавяйки, че "не е време за политика".

Вчера Куомо отвърна на критиките от страна на Тръмп за това дали щатът е поискал твърде много федерална помощ по време на пандемията.

В една от публикациите си в "Туитър" Тръмп написа, че губернаторът на Ню Йорк, който е от Демократическата партия, трябва да отделя повече време в "правене" и по-малко време в "оплакване".

В отговор Куомо изтъкна: "Преди всичко, ако той седи вкъщи и гледа телевизия, може би трябва да стане и да отиде на работа."

По време на брифинга Куомо каза също, че проследяването на контактите на заразените ще изисква "армия" и призова федералното правителство да координира засилването на тестването.