Прокуратурата в Бургас е повдигнала обвинение срещу Самуел Кампос, втори помощник капитан на танкера "Алесандро ДП" и Фераз ал-Хаджа, капитан на моторен кораб "Карам 1" за престъпление по чл. 343, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата в града.

Припомняме, инцидентът между "Карам І" и "Алесандро ДП" стана на 29 ноември, на 20 километра южно от нос Емине.

След удара бяха спасени петима човека от екипажа на „Карам-1", плаващ под флаг на Сиера Леоне, останалите 5 все още са в неизвестност.

Предположенията, по които работи бургаската окръжна прокуратура за сблъсъка на товарния кораб и холандския танкер, са три. Техническа авария на потъналия кораб, непредпазливо поведение на ръководния състав или морски инцидент, причинен от неблагоприятните метеорологични условия са хипотезите, по които се води разследването.

Операцията по издирването на петимата моряци бе окончателно прекратена на вчера в 17:30 часа, съобщи директорът на Морска администрация Сергей Църнаклийски.

С постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжната прокуратура е разпоредено временно отнемане на документите на двамата капитани за задгранично пътуване до приключване на наказателното производство.

За установяване на обективната истина по делото и наличните данни за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек, предстои допълнителен оглед на потъналия плавателен съд от служители на Военноморските сили.