Множество компании са преустановили дейността си в един от най-големите производствени центрове в Китай, докато местните власти се опитват да овладеят огнище на COVID-19, спирайки производството на стоки от батерии до текстилни багрила и пластмаси, информира "Ройтерс".

Най-малко 20 компании, регистрирани на борсата, са спрели операции в засегнатите от вируса райони в Джъдзян, източна провинция с голям индустриален сектор, който представлява около 6% от БВП на Китай и където много стоки се произвеждат за износ.

Десетки хиляди жители на Джъдзян са под карантина, а някои вътрешни полети са отменени, докато национален здравен служител отбеляза, че огнището в три града - Нинбо, Шаосин и Ханджоу - се развива с "относителна бърза" скорост.

"Колосална" COVID-19 епидемия в Китай, ако се отвори като САЩ и Франция

"Колосална" COVID-19 епидемия в Китай, ако се отвори като САЩ и Франция

Ежедневният брой на новозаразените в Китай щял да достигне най-малко 637 155 души

Трите града представляват повече от 50% от икономическата продукция на провинцията от около 6,46 трлн. юана (1,02 трлн. долара) миналата година.

Джъдзян съобщи за 44 локално заразени с потвърдени симптоми на 13 декември, показаха официални данни вчера, като общият им брой достигна 217 малко повече от седмица след съобщаването на първия случай на 6 декември. Преди настоящото огнище, провинцията съобщи само един местен случай тази година.

Компаниите, които съобщават за спряно производство, включват Zhejiang Mustang Battery Co, Guobang Pharma Ltd и производителят на текстилни багрила Zhejiang Runtu Co.

Базираната в Нинбо Mustang Battery заяви, че очаквала огнището да бъде овладяно много скоро, а спирането на производството е временна мярка, която "няма да има дългосрочно отрицателно въздействие върху растежа на компанията".

Твърд локдаун за 4-милионен град в Китай заради COVID-19

Твърд локдаун за 4-милионен град в Китай заради COVID-19

В града са установени само шестима заразени

Zhejiang Runtu каза, че всички нейни звена в зоната за икономическо развитие Zhejiang Shangyu, които представляват 95% от приходите ѝ, са били спрени от 9 декември и очаква отрицателно въздействие върху резултатите ѝ от четвъртото тримесечие.

Има повече от 350 промишлени предприятия в зоната, която се намира в близост до градовете Нинбо, Ханджоу, Шанхай, Суджоу и Венджоу.

Компаниите заявиха, че са спрели операциите си в съответствие със заповедите на местното правителство в район Женхай в Нинбо и Шангю в Шаосин, което e свило производството.

Заповедите обхващат всички компании в засегнатите райони, но само регистрираните на борсата фирми са длъжни да оповестяват каквото и да е въздействие върху бизнеса си.

Големите индустрии в Женхай, който има пристанище, включват производство на прецизни машини и химикали. Районът също така е домакин на фабрики с инвестиции от повече от 700 чуждестранни компании, включително LG Electronics и Toshiba според сайта на правителството на Женхай.

Повече от 50 000 души са били поставени под карантина в централизирани съоръжения в крайбрежната провинция от 64,4 млн. души, докато други близо половин милион души са наблюдавани.