Три огромни пожара вилняха през пресъхналия пейзаж в Северна Калифорния, докато пожарникарите се опитваха да разкопават просеки и да правят други подготовки преди плашещо метеорологично време със силни ветрове и още мълнии, които разпалиха огромните пожари, съобщава "Асошиейтед прес".

Стотици други пожари горяха в неделя в целия щат, а близо 250 000 души бяха евакуирани или предупредени, че ще бъдат евакуирани.

Тръмп разпореди федерална помощ за Калифорния заради пожари

Тръмп разпореди федерална помощ за Калифорния заради пожари

Над 119 000 жители на щата бяха евакуирани

Жертвите на пожарите достигнаха седем души, след като властите, борещи се с голям пожар в планината Санта Крус южно от Сан Франциско, обявиха откриването на тялото на 70-годишен мъж в отдалечен район, наречен Последен шанс.

Той беше обявен за изчезнал и полицията е трябвало да използва хеликоптер, за да стигне до района с около 40 къщи, които не са свързани към електроснабдителната мрежа, в края на ветровит, стръмен черен път северно от град Санта Крус.

На хората в района е било наредено да се евакуират, а заместник-шефът на полицията в Санта Крус Крис Кларк каза, че откриването на тялото на мъжа служи като напомняне за това колко важно е жителите да се евакуират от зоните на опасност от пожар.

Евакуираха десетки хиляди заради пожарите в Калифорния

Евакуираха десетки хиляди заради пожарите в Калифорния

Най-малко петима души са загинали

"Това е един от най-мрачните периоди, в който сме били с този пожар", изтъкна полицейският началник.

През последната седмица Калифорния беше засегната от 650 пожара в целия щат, много от които предизвикани от повече от 12 000 мълнии, регистрирани от 15 август насам. Изпратени са 14 000 пожарникари, 2400 машини и 95 самолета да се борят с пожарите.

Пожарът в Санта Крус е един от трите "комплекса" или групи от пожари, горящи от всички страни в района на залива Сан Франциско. Всички са започнали от мълнии.

Пожарникарите постигнаха бавен напредък, борейки се с пламъците през уикенда, което включваше почивка в изключително топлото време и слаб вятър.

Стотици пожари евакуираха хиляди хора в Калифорния

Стотици пожари евакуираха хиляди хора в Калифорния

В Калифорния е имало 10 849 мълнии за последните 72 часа

Ала Националната метеорологична служба издаде предупреждение за "червен код" до понеделник следобед тамошно време за засегнатата от сушата зона, което означава изключително опасни условия за пожари, включително високи температури, ниска влажност, мълнии и пориви на вятъра до 105 км/ч, които властите казаха, че "могат да доведат до опасно и непредвидимо поведение на огъня".

Пожар във винен окръг северно от Сан Франциско и друг на югоизток от града в рамките на седмица станаха два от трите най-големи пожара в историята на щата, като и двата унищожиха повече от 1 295 квадратни километра площ.

В Калифорния регистрираха най-високата температура на Земята

В Калифорния регистрираха най-високата температура на Земята

Температура от 54,4 градуса по Целзий