Рискът от повторно заразяване с варианта на коронавируса "Омикрон" е повече от пет пъти по-висок и не е показал признаци, че е по-лек от "Делта". Това е показало проучване на Imperial College в Лондон, докато заразените се увеличават в цяла Европа и застрашават празненствата в края на годината, информира "Ройтерс".

Резултатите са базирани на данни на Агенцията за здравна сигурност на Великобритания и Националната здравна служба за хора, които са дали положителна проба за COVID-19 след PCR тест в Англия между 29 ноември и 11 декември.

В Германия предупреждават за огромна пета вълна на коронавируса заради Омикрон

В Германия предупреждават за огромна пета вълна на коронавируса заради Омикрон

Тази вълна щяла да постави здравеопазването на страната под силен натиск

"Не откриваме доказателства (както за риска от хоспитализация, така и за състоянието на симптомите) Омикрон да има различна тежест от Делта", се посочва в проучването, въпреки че отбелязва, че данните за хоспитализациите остават много ограничени.

"Като се имат предвид ваксинален статус, възраст, пол, етническа принадлежност, асимптоматичен статус, регион и дата на проба, Омикрон се свързва с 5,4 пъти по-висок риск от повторна инфекция в сравнение с Делта", добавя проучването, което е от 16 декември.

"Това означава, че защитата срещу повторно заразяване от "Омикрон", предоставена от минала инфекция, може да бъде до 19%", добавя Imperial College в изявление, отбелязвайки, че проучването все още не е преминало рецензия.

Държавите от Г-7: Омикрон e най-голямата заплаха за световното здраве

Държавите от Г-7: Омикрон e най-голямата заплаха за световното здраве

Необходимо е засиленоо сътрудничество в борбата с пандемията, смятат те

Едно по-ранно проучване на британската SIREN, разглеждащо риска от повторно заразяване при здравните работници, което беше извършено преди появата на "Омикрон", установи, че първата коронавирусна инфекция предлага 85% защита от втора за следващите шест месеца.

Данните, анализирани от Imperial College, се основават на 333 000 случая, включително 122 062 от "Делта" и 1 846, които са били потвърдени като вариант "Омикрон" чрез геномно секвениране.

Новите констатации биха могли да ускорят налагането на по-строги ограничения в редица европейски страни в опит да се спре разпространението на новия вариант.

СЗО под тревога заради мнението за "лекия Омикрон"

СЗО под тревога заради мнението за "лекия Омикрон"

Никога не съм бил по-разтревожен от пандемията, отколкото сега, твърди специалният пратеник на СЗО за COVID-19