ООН реши да изтегли частично служители от Судан. Sky News Arabia съобщи в сряда, че от съображения за сигурност персоналът, който не е от съществено значение, е бил временно евакуиран.

В сряда Обединеното кралство обяви решение да изтегли част от персонала на посолството си в Хартум и призова британските граждани в страната да бъдат бдителни във връзка с влошаването на положението в суданската столица.

Насилието в Судан взе 60 жертви, ранените са стотици

Насилието в Судан взе 60 жертви, ранените са стотици

Суданските сили за сигурност нападнаха протестиращите

На 11 април, след многомесечен протест на фона на трудна икономическа ситуация в Судан, армията свали от власт Омар ал-Башир, който управляваше 30 години, и пое контрола над държавата, създавайки временен военен съвет. Разпуснат беше парламентът, а конституцията - отменена. Опозиционните сили призоваха за бързото създаване на цивилно правителство и започнаха стачка срещу Военния съвет.

Суданските сили за сигурност стрелят срещу протестиращи в столицата Хартум

Суданските сили за сигурност стрелят срещу протестиращи в столицата Хартум

Според очевидци, има загинали и много ранени

На 3 юни суданските полицейски и специални части разбиха част от палатков лагер близо до площада пред щаба на Върховното командване на въоръжените сили в Хартум. Според опозицията най-малко 100 души са загинали в резултат на действията на силите за сигурност. След това ситуацията в суданската столица рязко се влоши: протестиращите блокираха главните пътища на града, организираха там барикади и обявиха, че са спрели диалога с Военния съвет.

Ескалацията на напрежението в Судан става на фона на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.