Суданските сили за сигурност нападнаха протестиращите извън военния щаб в столицата Хартум. Според очевидци, има загинали и много ранени, съобщава БиБиСи. 

Судан се управлява от Преходен военен съвет, откакто президентът Омар Башир е свален с преврат през април. Протестиращите настояват гражданското правителство да поеме управлението на страната.

Жителите на Хартум съобщават за сериозна стрелба и дим в зоната около щаба на армията.

"Сега се прави опит за разпръскване на седящите", съобщава в кратко изявление Асоциацията на професионалистите в Судан, групата, която оглавява национални протести.

Обвиняват Омар Башир в убийството на 90 протестиращи

Обвиняват Омар Башир в убийството на 90 протестиращи

Бившият судански лидер бе свален след 30 години на власт

Асоциацията също така призова за "широко гражданско неподчинение, за да се свали коварния и убийствен военен съвет и да се финализира нашата революция".

Протестиращите изгарят гуми и издигат барикади, за да се опитат да отблъснат силите за сигурност.

Посолството на САЩ в Судан коментира, че атаките на суданските сили за сигурност срещу протестиращите са "погрешни и трябва да спрат".

Хората обвиняват за насилието силите за бърза подкрепа - РСФ, които произхождат от групи, воювали срещу бунтовници в Дарфур. "РСФ вършат точно това, което са правили в Дарфур ... ужасно е. Хартум е в пламъци."

"РСФ са завзели улиците ... те са както срещу протестиращите, така и срещу военните", пише очевидец в Туитър.

Миналият месец организаторите на протестите и управляващите генерали обявиха, че са се споразумели за структурата на новата администрация и тригодишен преходен период за гражданско управление.

Но те все още трябва да решат за състава на така наречения суверенен съвет, който ще е най-висшият орган за вземане на решения в преходния период.

Те не могат да се споразумеят дали цивилни или военни трябва да поемат по-голямата част от длъжностите.

В Судан договориха преходно правителство

В Судан договориха преходно правителство

Криза в африканската страна