Армията и опозицията в Судан се договориха да създадат съвместен съвет, който да управлява страната. Това съобщи в събота Sky News Arabia.

По време на преговорите в Хартум бе постигнато споразумение между Преходния военен съвет и опозиционния Алианс за свобода и промяна.

Сега страните все още не са се споразумели за размера на управителния съвет. Така опозицията предложи да включи осем цивилни и седем военни представители, армията настоява, че съветът ще се състои само от 10 души, седем от които ще делегират на Военния съвет, трима ще представляват граждански сили.

Военни и опозиция в Судан си протягат ръка

Военни и опозиция в Судан си протягат ръка

Изход от кризата в страната

На 11 април, след многомесечен протест на фона на най-тежката икономическа ситуация в страната, армията отстрани Омар ал Башир, който управлява Судан в продължение на 30 години, от властта и пое контрола над държавата, създавайки преходен военен съвет, разпускайки парламента и отменяйки конституцията.

Лидерът на преврата по това време, Ауад ибн Ауф, че Башир е задържан на "безопасно място", самият той се оттегли скоро след това.

ООН призова Судан към сдържаност след сблъсъците на протестите

ООН призова Судан към сдържаност след сблъсъците на протестите

Силите за сигурност на Судан използваха сълзотворен газ и полицейски палки в опит да разбият