Бившият президент на Судан Омар Башир е преместен в затвора с максимална сигурност в Кобар, дни след като бе свален с военен преврат. Информацията е, че бившият лидер досега е държан в президентската резиденция под сериозна охрана, съобщава БиБиСи.

Месеци протести в Судан доведоха до свалянето и арестуването на дългогодишния управник в четвъртък. Министърът на външните работи на Уганда Хенри Орием Окело заяви пред "Ройтерс", че страната ще обмисли възможността за предоставяне на убежище на лидера, въпреки заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС).

Като член на МНС, Уганда ще трябва да предаде Башир, ако той пристигне в страната. МНС остава без коментар.

Военен преврат в Судан

Военен преврат в Судан

Според правителствени източници, президентът ал-Башир е подал оставка

Досега местонахождението на Башир бе неизвестно. Лидерът на преврата по това време, Ауад ибн Ауф, че Башир е задържан на "безопасно място", самият той се оттегли скоро след това.

Генерал-лейтенант Абдел Фатах Абделрахман Бурхан, назначен за ръководител на преходния военен съвет, стана третият лидер на Судан за няколко дни.

Демонстрантите се заклеха да останат на улицата, докато не се премине непосредствено към цивилното управление.

Башир управлява Судан близо 30 години. Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в западния район на Дарфур в Судан, за което МНС издаде заповед за арест.

След месеци на протести - в отговор на повишаването на разходите за живот и превръщането им в призиви към правителството да подаде оставка - военните в Судан свалиха Башир.

Преходният военен съвет бе създаден след неговото отстраняване и заяви, че ще остане в сила в продължение на максимум две години, докато може да бъде въведено гражданско правителство. Демонстрантите остават в лагера на военния щаб в столицата на Судан, Хартум.

Протестиращите не се подчиняват на комендантския час след военния преврат в Судан

Протестиращите не се подчиняват на комендантския час след военния преврат в Судан

Демонстрантите твърдят, че военният съвет, който взе властта, е част от същия режим

Съобщава се, че в понеделник са положени усилия за разпръсване на седящите, но протестиращите се хващат за ръце и войниците отстъпват, за да избегнат конфронтация.

Асоциацията на професионалистите от Судан (СПА), която оглави протестите, призова привържениците си да спират всякакви усилията да бъдат разпръснати, призовавайки демонстрантите да "защитят революцията и постиженията".

Говорител на СПА заявява, че групата "напълно отхвърли" преходния военен съвет, ръководещ страната, и заяви, че протестиращите искат разпускане на държавните разузнавателни агенции и "пълното разпадане на дълбоката държава".

Говорителят на военния съвет, генерал Шамс ад-дин Шанто обяви в неделя множество нови мерки, включително край на цензурата и нови ръководители на силите за сигурност.

Съветът арестува бивши членове на правителството и ще въведе каквото и да е гражданско правителство и какъвто и да е премиер, за който се договорят опозиционните групи.

Но докато съветът обещава да не гони протестиращите, генералът ги призовава да спрат неразрешените барикади и "да се възобнови нормалният живот".

"Използването на оръжие няма да бъде толерирано", допълва той.

Кризата в Судан се задълбочава

Кризата в Судан се задълбочава

Ауад бин Ауф подаде оставка