Непокорни тълпи прекараха нощта по улиците на суданската столица Хартум, пренебрегвайки обявения от военните комендантски час, съобщават световните информационни агенции.

Дългогодишният президент Омар ал Башир вчера беше свален от власт и арестуван след месеци на улични протести.

Ала демонстрантите твърдят, че военният съвет, който взе властта, е част от същия режим.

Военен преврат в Судан

Военен преврат в Судан

Според правителствени източници, президентът ал-Башир е подал оставка

Новата безизходица засили опасенията за насилствена конфронтация между протестиращите и армията.

Съществува и реална опасност различни елементи от силите за сигурност и милиция да обърнат оръжията си един срещу друг, отбелязва Би Би Си.

ООН и Африканският съюз призоваха за спокойствие.

Судан трябва да отвори отново въздушното си пространство днес след 24-часово затваряне, но сухопътните и морските граници ще останат затворени, обявиха от военния съвет.

Комендантският час, който е в сила от 22 часа местно време (също и българско) до 4 часа, бил обявен заради "безопасността" на гражданите, уточниха държавните медии.

Въоръжените сили и Съветът за сигурност ще изпълняват своите "задължения да поддържат мира и сигурността и да защитават препитанието на гражданите".

Хиляди хора все още се намираха в лагера пред централата на суданските военни и според информациите тълпата нараства.

Празничното настроение вчера след новината за ареста на Башир се изпари, след като организаторите призоваха за продължаване на масовия протест.

"Това е продължение на същия режим", заяви Сара Алделджалил от Асоциацията на професионалистите в Судан, допълвайки: "Така че това, което трябва да направим, е да продължим борбата и мирната съпротива."

В изявление на Асоциацията на професионалистите се казва, че "онези, които разрушиха страната и убиха хората, се опитват да откраднат всяка капка кръв и пот, които суданците проляха в революцията си, която разтресе трона на тиранията".

По-рано от Асоциацията на професионалистите настояха, че всяко преходно правителство не трябва да включва никого от "тираничния режим".

Тълпите развяваха знамена и скандираха "Падна, отново!", преработка на предишния им лозунг против Башир "Падане (от власт), това е всичко!"

Рано във вчерашния ден военни превозни средства влязоха в големия двор в Хартум, където се намират военното министерство, щабът на армията и личната резиденция на Башир.

Държавната телевизия и радио прекъснаха програмите си, а военният министър Ауад Ибн Ауф обяви "свалянето на режима". Той каза, че Башир е държан "на сигурно място", но не предостави подробности.

Ибн Ауф подчерта, че страната е страдала от "лошо управление, корупция и липса на справедливост" и се извини "за убийствата и насилието, които се случиха".

Той каза, че армията ще управлява държавата в двугодишен преходен период, последван от избори.

Министърът също така заяви, че е въведено тримесечно извънредно положение, като конституцията е суспендирана.

Преди преврата Ибн Ауф беше първи вицепрезидент на Башир и военен министър, като се смяташе, че е в добра позиция да го наследи.

По време на конфликта в Дарфур в началото на века той беше ръководител на военното разузнаване, а САЩ наложиха санкции срещу него през 2007 г. във връзка с предполагаемата му подкрепа на милицията Джанджавийд, обвинявана за зверствата там.

Все още не е ясно какво ще се случи със 75-годишния Башир, който сега е в ареста. Срещу него има издадени две международни заповеди за арест от Международния наказателен съд, който го обвинява в организиране на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур между 2003 и 2008 г.

Според Международния наказателен съд има "разумни основания" да се смята, че той е "действал със специфичното намерение да изтреби частично етническите групи Фур, Масалит и Загава".