Талибаните изпращат афганистански жени в затвора, за да ги защитят от насилие, основано на пола, се казва в доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Преди талибаните да завземат властта през 2021 г., в Афганистан имаше 23 спонсорирани от държавата центъра за защита на жените, където оцелелите от насилие, основано на пола, можеха да потърсят убежище. Сега няма такива, се казва в доклада на ООН.

Служители от ръководената от талибаните администрация казаха на мисията на ООН за подпомагане в Афганистан, че няма нужда от подобни убежища или че те са западна концепция.

Талибаните изпращат жени в затвора, ако нямат роднини мъже, при които да останат, или ако роднините им се считат за опасни, се казва в доклада. Властите също са поискали от роднини от мъжки пол ангажименти или клетвени декларации, че няма да навредят на роднина от женски пол, като са поканили местните старейшини да свидетелстват за гаранцията, се добавя.

Жените биват изпращани в затвора за тяхната защита "подобно на това как затворите са били използвани за настаняване на наркомани и бездомни хора в Кабул", се казва в доклада.

Жените и момичетата са все по-често затворени в домовете си след превземането на властта от талибаните през 2021 г. Те нямат право на образование след шести клас, включително университет, достъп до обществени пространства като паркове и повечето работни места.

 От тях се изисква да вземат мъжки придружител със себе си на пътувания с дължина над 72 км и спазват стриктен дрескод.

Талибански указ от юли нареди затварянето на всички салони за красота, едно от малкото останали места, където жените могат да посещават извън дома си или семейна среда.

Милиони момичета не посещаваха училище преди превземането на талибаните поради културни и други причини. Детските бракове, насилието и малтретирането бяха широко разпространени.

Правозащитни групи предупредиха, че управлението на талибаните ще позволи насилие срещу жени и момичета и ще унищожи всяка правна защита за тях.

Жените вече не работят в съдебната система или в правоприлагащите органи и им е позволено да присъстват на работа само когато са повикани от техните ръководители мъже, се казва в доклада на ООН.

Хуманитарните кризи по света ще се задълбочат през 2024 г.

Хуманитарните кризи по света ще се задълбочат през 2024 г.

До 300 милиона души нарасна броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ