Пътнически самолет „Боинг" 747-400 на австралийския национален превозвач „Кантас" със 199 пътници на борда не е могъл да изпълни полет от Сидни до Буенос Айрес заради пожар в пилотската кабина, съобщи „Сидни Морнинг Хералд". Това е петият инцидент със самолет на авиокомпанията след експлозията в двигателя на „Суперджъмбо" А380 в Сингапур на 4 ноември.

Полет QF17 излетял от летището на Сидни без никакви проблеми, но след около час полет се наложило да се върне обратно. По информация на пътници, капитанът съобщил, че излиза дим от уредите в кабината му. В пътническия салон работели само аварийните светлини. От „Кантас" потвърдиха, че става въпрос за електрически проблем.

Авиолайнерът се освободил от част от горивото си, след което безпроблемно се приземил обратно на летището, където го очаквали екипи от огнеборци. От „Кантас" заявиха, че техни инженери в момента проверяват самолета и търсят причината за електрическия проблем.

В събота липса на винт на самолет на авиокомпанията забави с час вътрешен полет от Сидни до Мелбърн, а друг самолет от Сидни до Кофс Харбър закъсня с пет часа заради съобщение за проблем с двигателите.

В петък полет за Мелбърн се върна обратно в Пърт, след като екипажа забелязал вибрации в един от двигателите на самолета.

Всички самолети „Еърбъс" А380 на „Кантас" са спрени от полети, след като на 4 ноември се взриви един от двигателите на машина, летяща от Сингапур до Сидни. На следващия ден „Боинг" 747-400 летящ по същия маршрут отново се наложи да каца аварийно заради проблем със силовата установка.