Светът вероятно отбеляза най-топлия си февруари в историята, като пролетните условия накараха цветята да цъфтят рано от Япония до Мексико, оставиха ски пистите без сняг в Европа и повишиха температурите 38 градуса по Целзий в Тексас, предава Ройтерс.

Въпреки че данните не са финализирани, трима учени казаха пред Ройтерс, че февруари е на път да покаже най-високата глобална средна температура, регистрирана някога за този месец, заради изменението на климата и затоплянето в източната част на Тихия океан, известно като Ел Ниньо.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде деветият пореден месечен температурен рекорд, който ще бъде счупен, според данните от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA). Тя ще публикува окончателните данни за февруари около 14 март, според пресцентъра.

В Северното полукълбо рекордните температури означават, че "пролетта идва по-рано", заяви миналата седмица Карин Глисън, учен в NOAA.

"Вчера бях в източната част на Северна Каролина и видях няколко цъфтящи дървета и си помислих - февруари е. Това просто изглежда наистина странно."

Хората в Токио по подобен начин заснемаха снимки цъфнали вишни (сакура), които са цъфнали около месец по-рано от обикновено, докато дърветата жакаранда, които обикновено цъфтят в края на март, изпълниха Мексико Сити с лилави цветове от януари.

Тъй като снегът се стопи в Европа този месец, ски пистите се превърнаха в кални улеи и останаха бездействащи в Босна и Херцеговина и Италия, докато един френски курорт рекламира пистите си като дестинация за туризъм и колоездене.

В Съединените щати температурите бяха до 22 градуса по Целзий над нормалните за тази седмица, като град Килин, Тексас постави рекорд от 38 по Целзий.

Добавената топлина от глобалното затопляне причинява хаос на глобалните системи, помагайки за топенето на ледниците в полюсите и планините, повишавайки морското равнище и предизвиквайки екстремни метеорологични условия, каза Андерс Леверман, физик от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата.

Рекордно високите температури през лятото, което сега е в ход в Южното полукълбо, обикновено водят до скок в смъртните случаи, свързани с топлината, каза Джейн Болдуин, атмосферен учен от Калифорнийския университет в Ървайн.

"Топлината е съществен тих убиец", каза тя.

Горещи вълни удариха Аржентина, Перу, Бразилия и Чили този месец, като горещите и сухи условия също допринесоха за горските пожари близо до Сантяго, убивайки най-малко 133 души.

Глийсън каза, че се очаква Ел Ниньо да се разсее до средата на 2024 г. и може бързо да се превърне в Ла Ниня - охлаждане в източната част на Тихия океан, което може да помогне за прекъсване на горещата тенденция към края на годината.

Все пак NOAA прогнозира, че има 22% шанс 2024 г. да счупи рекорда от 2023 г. като най-горещата година и има 99%, че ще бъде в топ 5, каза Глийсън.

Светът изпрати най-горещия януари в историята си

Светът изпрати най-горещия януари в историята си

Миналият месец е надминал предишния най-топъл януари - този през 2020 г.