И двете черни кутии на разбилия се руски самолет "Сухой Суперджет" 100 са били открити на мястото на катастрофата на в района на Москва. Това съобщава "Интерфакс", като цитира ръководителятна Федералната агенция за въздушен транспорт Дмитрий Ядров.

"Съвместно с правоприлагащите органи и комисията на Междудържавния авиационен комитет се провежда разследване", добави той.

Според прокуратурата самолетът е на "Газпром авиа".

"Самолетът е на 10 години, ситуацията не е очевидна, най-грешното нещо сега е да се бърза с изводите", е заявил представител на Ростех пред "Интерфакс" и е обещал цялата необходима помощ за разследването.

Руски пътнически самолет се разби край Москва след ремонт

Руски пътнически самолет се разби край Москва след ремонт

Тримата членове на екипажа са загинали

Припомняме, че самолетът катастрофира в района на град Коломна в Московска област, в близост до селото Большое Карасьово. Загинаха трима души - тричленният екипаж. 

Стана ясно, че самолетът е бил във въздуха повече от час преди падането, като е подал сигнал за бедствие. Инцидентът е станал по време на тестов полет след планов ремонт и на борда му не е имало пътници. При удара със земята самолетът избухнал и се запалил.

Самолетът е излетял от летище Луховский - Третяково и е трябвало да кацне на московското летище Внуково. На борда се е намирал само тричленен екипаж, включващ пилотите Евгений Булавко, Максим Лукманов и стюарда Владислав Харламов, като всички те са загинали. Според оперативните служби, причината за катастрофата може да е отказ на двигателя. На земята никой не е пострадал

Самолетът е произведен през 2014 година и е използван от "Газпромавиа". До момента на катастрофата е извършвал търговски полети, като последният му полет е бил на 3 май 2024 година. Разследването на инцидента ще бъде проведено от Междудържавния авиационен комитет с участието на специалисти от "Росавиация".

Самолетът е бил оборудван с двигател SaM146, според швейцарския доставчик на авиационна информация ch-aviation. Двигателите са произведени от съвместно френско-руско предприятие.

Катастрофата бе третата на "Сухой Суперджет", откакто регионалният пътнически самолет беше представен през 2008 г., първият руски пътнически самолет, разработен след Студената война. Около 150 от самолетите са в експлоатация в момента.

На мястото на инцидента са изпратени следователи и криминалисти, както и ръководителят на "Росавиация" Дмитрий Ядров.