Клонът на самолетната компания AirAsia в Индонезия съобщи, че откритите по-рано днес отломки са от изчезналия самолет с полет QZ8501.

AirAsia Индонезия изразява съжаление за потвърдената от Националната спасителна агенция на Република Индонезия информация, че откритите по-рано днес отломки са от самолета с полет номер QZ8501, който изгуби контакт с контролната кула сутринта на 28-и декември, отбелязва се в съобщение на компанията.

Отломките от самолета са открити в протока Каримата на около 200 километра югозападно от Пангкалан Бун. Самолетът беше Airbus A320-200 с регистрационен номер PK-AXC. На борда му имаше 155 пътници, 137 възрастни, 17 деца и едно бебе. Също така на борда на самолета имаше двама пилоти, един инженер и четирима от обслужващия персонал, допълват в съобщението.

По-късно стана ясно, че операцията по издирването на изчезналия самолет временно е преустановена заради лошото време, тъй като в района на издирването вълните достигат височина 2-3 метра.

В района има три индонезийски кораба, а в близките часове към тях ще се присъединят три кораба на военноморските сили на Сингапур.

Спасителите са намерили само три тела, които може да са на пътници от самолета, а не 40, както се съобщаваше по-рано. Намерени са врата от пътническия салон и люк от багажното отделение в морето на 160 км югозападно от град Пангкалан-Бун.

По-рано индонезийски официални лица обявиха, че са засекли обекти, които наподобяват на врата на самолет и аварийна пързалка (стълба), съобщава „Франс прес".

„Ние забелязахме около 10 големи обекта и много малки обекта с бял и червен цвят, които не можем да фотографираме", обяви на пресконференция Агус Дви Путранто от ВВС на страната.

„Позицията е на 10 километра от локацията, където самолетът за последно беше засечен на радара", добави той.

Путранто показа 10 снимки с обекти, които приличат на врата на самолет, аварийна пързалка и кутия.

Фотограф на френска медия каза, че е забелязал спасителни жилетки, спасителна надуваема лодка и други оранжеви предмети. Самолет, участващ в спасителната операция, е забелязал отломки на около 200 километра от град Пангкалан Бун.

Изпратени са кораби и хеликоптери. Индонезийски представител заяви, че снимките са направени вчера и че днес са били изпратени хеликоптери, за да потвърдят откритото на снимките.

Отломките са локализирани до крайбрежието на централната провинция Калимантан.

Индонезийската агенция, отговорна за спасителните операции, обяви, че е на 95% сигурна, че отломките са от изчезналия самолет.

Ръководителят на националната спасителна служба на Индонезия Бамбанг Соелистьо заяви, че самолети са забелязали „сянка" на дъното на Яванско море, която може да е свързана с падналия самолет. Той подчерта, че всички усилия са концентрирани около тази локация, което е на около 200 километра от град Пангкалан Бун в централната провинция Калимантан на остров Борнео.

Смята се, че самолетът е на дълбочина 25-30 метра. Ще бъдат разположени 11 водолази.

Издирването на изчезналия в Индонезия Airbus А320-200 на авиокомпанията AirAsia (Flight QZ8501) беше възобновено тази сутрин на разсъмване.

По-рано беше съобщено, че индонезийските власти са помолили САЩ за помощ при издирвателно-спасителната операция. Сингапур, Южна Корея, Австралия и Малайзия също се присъединиха към операцията. Китай също предложи помощ при патрулирането на морски участъци.

Лайнерът изчезна от радарите на 28 декември, в 6:24 ч. сутринта местно време. Това стана 42 минути след като той излетя от град Сурабая. На борда на самолета, който изпълняваше полет до Сингапур, имаше 162-ма души.

Предполага се, че той е паднал в Яванско море, над което се е намирал, когато е изгубена връзката с екипажа.