Швеция отчете още едно голямо увеличение на новозаразените с новия коронавирус, като 1 056 души са дали положителни проби през изминалото денонощие.

Това е третият пореден ден, в който новозаразените са повече от 1 000 души, уточнява "Гардиън".

Въпреки че данните за 2 214 заразени в сряда бяха частично обяснени с лаборатория, която е пуснала със закъснение резултатите, в четвъртък, след като бяха обявени още 1 084 новозаразени, шведските здравни власти изтъкнаха, че ръстът на заразените не може да бъде обяснен изцяло с увеличаването на тестването.

COVID-19: Увеличение на заразените в Швеция, но спад на починалите

COVID-19: Увеличение на заразените в Швеция, но спад на починалите

Заразените сред наистина възрастните намаляха доста бързо

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел каза на пресконференция вчера, че увеличението на новозаразените се наблюдава предимно в Западна Швеция и сред по-младите хора.

От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 42 939 заразени, от които 4 639 души са починали, след като през последните 24 часа са починали още 77 души. Смъртността остава доста под пика, достигнат в края на април.

Шведският подход за справяне с коронавируса е описван като "леко докосване", като магазините, фитнес залите и ресторантите останаха отворени, а обществеността просто беше помолена да избягва несъществени пътувания или да избягват да излизат навън, ако не се чувстват добре.

Архитектът на стратегията срещу Ковид-19 в Швеция призна, че има твърде много починали

Архитектът на стратегията срещу Ковид-19 в Швеция призна, че има твърде много починали

Изобщо нямаше стратегия за възрастните

Скептиците спрямо блокирането, които смятаха, че ограничителните мерки, които се наблюдаваха другаде в Европа са отишли твърде далеч, приветстваха стратегията. Но критиките нарастват, след като смъртността на глава от населението в страната значително надхвърли скандинавските съседи на Швеция.

По-рано тази седмица смъртността от коронавирус в Швеция надмина тази на Франция. Въпреки това тя остава доста под тази на Великобритания, Италия, Испания и Белгия, като всички те наложиха ограничения на свободите в опитите си да ограничат разпространението на болестта.

Спад на доверието на шведите към способностите на правителството да се справи с Covid-19

Спад на доверието на шведите към способностите на правителството да се справи с Covid-19

В Швеция жертвите на коронавируса са повече от 4500 души