Властите в американския щат Тексас съобщиха, че там е бил регистриран първият случай на вируса Зика, предаден по полов път, предадоха световните информационни агенции.

Въпросният човек се е заразил в същия щат след контакт с болен, който е пътувал до Венецуела. Все още не е ясно преди колко време завърналият се от пътуването е бил заразен.

Сред тях няма бременна жена, за които както стана ясно болестта е особено опасна, тъй като води до тежки увреждания на неродените им деца. Заради огромната опасност дори се препоръчва на жените, планиращи да имат деца скоро, да отложат забременяването с 2-3 години.

Има данни за още шестима заболели в щата, като всичките са пътували до страни от Латинска или Централна Америка, където в момета от Зика са болни десетки хиляди и вече има починали бебета.

Хондурас вече обяви извънредно положение, много са болните в Колумбия и Бразилия. Бразилските власти взеха извънредни мерки поради наближаващата Олимпиада.

Надеждите са, че предстоящият сух сезон по естествен път ще ограничи популацията на комарите, които разнасят вируса.

Отделни случаи на заразени са били регистрирани в редица европейски страни още през миналата година. Всички те са се заразили при пътувания.

Както стана ясно по-рано, за изработване на ваксина ще са нужни поне 3 години.

Според данни на СЗО, през тази година със зика може да се заразят до 4 милиона души. От Организацията обявиха това заболяване за световна заплаха.