14-годишно момче е първата жертва на птичия грип за 2007 година в Индонезия, съобщи Би Би Си.
Медията допълва, че момчето е починало четири дни, след като е било прието в болница със симптоми на птичи грип.

Докторите съобщават, че има данни за умрели птици в района където е живяло момчето, като по този начин не изключват факта, че може да е имало пряк контакт със заразените животни.
Китай и Виетнам също съобщиха съответно за първи случай на заразен човек и на заразено пиле за годината.

Все още няма доказателства, потвърждаващи, че вирусът може да се разпространява лесно между хората.
Би Би Си допълва,че не е докладвано за наличието на епидемия на вируса в областта, където е живял фермера. Съществуват обаче въпроси, как въпросният човек се е заразил и дали вирусът е бил предаден и на други птици в областта.

Представителят на Световната здравна организация за Китай Хенк Бекедам, съобщи за агенция Ройтерс, че основна цел, стояща пред Китай в момента, е да се намери точното местоположение на вируса, както и начина на разпространение.

Междувременно Виетнам унищожи хиляди птици в резултат на рязкото увеличаване на болестта през декември.
БиБиСи припомня, че няма сведения за смъртни случай на хора в страната през последната година. Предполага се, че това е резултат на масовото бракуване и ваксинация от страна на държавата.

Според експертите спадането на температурните амплитуди в северното полукълбо помага за по-дългото оцеляване на вируса, а оттук за увеличаване рискът вирусът да се разпространи по-лесно между хората.

По данни на Световната здравна организация болестта е взела повече от 150 човешки жертви и е предизвикала масови кланета на милиони птици.
Съществуват опасения за мутация на вируса във форма, която ще бъде лесно разпространима между хората. Все още обаче повечето от случаите са резултат от допир с заразени птици.