Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул тази сутрин. Те са били прихванати от американското ПВО - система C-RAM, съобщи CNN първоначално с позоваване на анонимен източник от американската администрация. По предварителни данни няма жертви от страна на американските сили, но анонимният чиновник уточнява, че информацията може да се промени.

По-късно от Белия дом потвърдиха за инцидента, уверявайки обаче, че евакуацията продължава без прекъсване. До завършването на утрешния ден, 31 август, САЩ са планирани да приключат с процеса по евакуация от Афганистан.

Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул

Талибаните очакват да получат пълен контрол над летището в Кабул

Турция или Катар могат да се нагърбят да управляват аеропорта

Пет ракети са били засечени в посока летището, което стана сцена на трагични картини, а и на самоубийствени атентати в последните две седмици.

Очевидци съобщават за АП, че ракетите са ударили по район в близост от летището - кварталът Салим Карван", а след тях са се чули и изстрели. Няма информация от чия страна се е стреляло.

Ситуацията в Афганистан ескалира, след като през април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в страната. След това талибанските бойци увеличиха темпото на настъплението, а на 15 август без бой за няколко часа установиха пълен контрол над столицата Кабул.

Нова експлозия до летището в Кабул

Нова експлозия до летището в Кабул

Предполага се, че нападението е с ракета