В Гърция лекарите са регистрирали пет случая на проявление на сериозни нежелани реакции след ваксинация срещу COVID-19. Това обяви по време на пресконференция Мария Теодориду, която е председател на Националната комисия по ваксинация и професор по педиатрия.

"Имаше пет случая на сериозни нежелани реакции, свързани с анафилактична реакция, те бяха ефективно излекувани. И още един случай, за който няма окончателна документация за връзката му с ваксинацията", уточни лекарката, цитирана от "Новости".

Ваксинирането в Гърция започна на 27 декември, като медиците направиха над 730 хиляди ваксинации с препарати на фармацевтивтичните компании Pfizer, Moderna и AstraZeneca. По думите на Теодориду резултатите в Гърция "напълно съответстват на световните научни данни".

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Не е задължителен, просто ще улеснява придвижването без ограничения

От своя страна генералният секретар на службата за първична медико-санитарна помощ на странатаа Мариос Темистокъл отбеляза, че Гърция надминава средния показател за обхвата на ваксинацията в ЕС.

"Напоследък се наблюдава тенденция към увеличаване на записванията за ваксинация. В момента броят на записванията е 1,42 милиона имунизации: 600 хиляди за първата доза и 820 хиляди за втората доза", каза Темистокъл.

По думите му за март жителите вече са направили 720 хиляди записвания за прием. Скоро ваксиналните центрове ще получат 112 000 дози от Pfizer, по-рано са били доставени 24 000 дози от Moderna и 90 000 дози от AstraZeneca.

В Гърция очакват колективен имунитет срещу коронавируса до октомври

В Гърция очакват колективен имунитет срещу коронавируса до октомври

До Великден възрастните и тежко болните ще са получили поне първа доза ваксина

В началото на февруари швейцарският регулатор на пазара на лекарства Swissmedic съобщи за 63 случая на нежелани реакции, за които се предполага, че са причинени от ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2, като шестима души са починали. В изявление федералната служба за обществено здравеопазване в страната заяви, че никой от тях все още не говори за проблеми с безопасността на препаратите.

В Нидерландия най-малко 15 възрастни хорпа са починали след ваксинация, а 25 души са претърпели анафилактичен шок.

Гърция налага строга блокада в повече региони и я удължават в други

Гърция налага строга блокада в повече региони и я удължават в други

Солун е поставен под "засилено наблюдение