Петима души загинаха и най-малко 35 са ранени, след като няколко мощни торнада връхлетяха Айова. Едно от тях е предизвикало сериозно разрушения в градчето Грийнфийлд, предават от Associated Press.

Министерството на обществената безопасност на Айова съобщи, че торнадото във вторник е причинило смъртта на четирима души в района на Грийнфийлд. Шерифът на окръг Адамс потвърди и за загинала жена, чиято кола е била отнесена от пътя на около 40 км. от града.

Засега местните власти не съобщават имената на жертвите в зоната на Грийнфийлд, защото все още уведомяват роднините на починалите. Министерството на обществената безопасност на Айова съобщи за възможност броят на ранените да е дори по-висок.

Торнадото в Грийнфийлд остави широка ивица от заличени домове, натрошени дървета и смачкани коли в града с население от около 2000 жители. Бурята също е разкъсала и смачкала масивни вятърни турбини за производство на електроенергия на няколко километра извън града.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че администраторът на Федерална агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) ще се отправи към Айова днес и че Белият дом поддържа връзка с държавни и местни служители. Тя допълни още, че "се молят за тези, които трагично са загубили живота си" и пожела на ранените "бързо възстановяване".

Болницата на Грийнфийлд с капацитет от 25 легла е била сред повредените сгради, като най-малко 12 ранени е трябвало да бъдат отведени в съоръжения на друго място. Медицински служители посочиха в публикация във Facebook вчера, че болницата ще остане затворена, докато не бъде направена допълнителна оценка и че пълният ремонт може да отнеме седмици или месеци. Болницата, с помощта на други доставчици, създаде клиника за спешна помощ в основно училище с услуги за първична медицинска помощ, която да започне там днес, пише още в публикацията.

Първоначалните проучвания показват поне едно торнадо EF-3 в Грийнфийлд, но допълнителна оценка на щетите може да доведе до по-високо класиране по скалата, съобщават още от Националната метеорологична служба.

До вторник е имало 859 потвърдени торнада тази година, 27% повече от средното за САЩ, според Центъра за прогнозиране на бури на NOAA в Норман, Оклахома. Досега най-много от тях са били в Айова, с 81 потвърдени бури.

Само във вторник са получени 23 доклада за торнадо, като повечето са в Айова и по един в Уисконсин и Минесота.

Във вторник бедствието удари и части от Илинойс и Уисконсин, като спря тока на десетки хиляди жители в двата щата. Вчера бурите са се обърнали на юг. Националната метеорологична служба е издала предупреждения за торнадо и внезапни наводнения в Тексас, докато части от щата остават под наблюдение като рискови зони.

Бедствието също е довело до наводнения и прекъсвания на електрозахранването в Небраска. Последствия от торнадото се наблюдават в Уисконсин и Минесота, както и прашни бури в Илинойс, които наложиха две междущатски магистрали да бъдат затворени.

След опустошението в Айова са последвали вихрушки в централните части на САЩ, включително Оклахома и Канзас. Миналата седмица смъртоносни бури са връхлетели района на Хюстън, като поне осем души са загинали, а стотици хиляди са останали без ток. През април е засечен вторият най-голям брой торнада, регистрирани изобщо в страната.

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата