Експерименталното хапче срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Pfizer е намалило риска от хоспитализация и смърт с 89% сред високорискови хора, наскоро заразени с коронавируса. Това обяви нюйоркският фармацевтичен гигант, информира "Бизнес инсайдър".

Епохалният резултат повдига възможността скоро да има множество лекарства срещу COVID-19, достъпни за пациентите, след като американският производител на лекарства Merck наскоро също обяви положителни резултати със свое собствено антивирусно хапче, молнупиравир. Изглежда, че тези препарати са готови да играят голяма роля в справянето с пандемията, допълвайки ваксинациите чрез намаляване на риска от тежко заболяване за хората, които са заразени.

"Способността ни да спрем да живеем в страх вече е на една ръка разстояние", увери Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer.

"Това наистина трябва да пречупи страха, да намали огромната тежест върху болниците, а рискът, че, ако се заразите, ще попаднете в болница и ще умрете, статистически става все по-малък и почти несъществуващ", добави той и подчерта: "Това е огромен медицински напредък за човечеството."

Великобритания първа в света одобри COVID-19 хапчето на Merck

Великобритания първа в света одобри COVID-19 хапчето на Merck

То може да намали наполовина шансовете за смърт или хоспитализация

Pfizer очаква да произведе повече от 180 000 курса на лечение до края на 2021 г. и най-малко още 50 млн. курса през 2022 г. Говорител на компанията уточни, че те са в процес на разширяване на капацитета и планират да актуализират тези числа през следващите седмици.

Антивирусното средство на Pfizer, което компанията планира да нарече Paxlovid, е протеазен инхибитор, предназначен да блокира ензим, който играе ключова роля в процеса на копиране на вируса. Лекарството се прилага с ниска доза ритонавир, друго антивирусно средство, което помага на Paxlovid да изтрайва по-дълго в тялото. В проучването доброволци е трябвало да приемат три хапчета на всеки 12 часа в продължение на пет дни - две хапчета, съдържащи антивирусното средство на Pfizer и едно хапче ритонавир.

Ранен преглед на резултатите от проучването включва данни от 774 възрастни, които са участвали, като те са били с висок риск от тежък COVID-19 и са били заразени наскоро. Доброволците са били разпределени на случаен принцип да получат антивирусно лекарство на Pfizer или плацебо. Сред приемащите лекарството на Pfizer по-малко от 1% са били хоспитализирани и никой не е починал. В групата на плацебо около 7% от хората са били хоспитализирани и е имало 10 смъртни случая.

Като цяло въздействието е 89% намаляване на хоспитализацията или смъртността при пациенти, които са приемали лекарството на Pfizer в рамките на три дни след появата на симптоми. За тези, които са приели лекарството в рамките на пет дни след появата на симптомите, ползата е била 85%, уточни Долстен. И в двата случая лекарството е предложило 100% защита от смърт в проучването.

Резултатите бяха описани в прессъобщение днес и все още не са публикувани в рецензирано медицинско списание.

"Бих казал, че това е възможно най-близко с антивирусно средство до краткосрочни, подобни на лечение резултати", отбеляза Долстен, добавяйки, че е очаквал добър антивирусен препарат да покаже 70% или повече ефикасност. "Това е изключителен ефект", изтъкна той.

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID-19 до дни

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID-19 до дни

Предстои да бъде проведена финалната фаза на изследването

Pfizer спира своето проучване по-рано заради категоричните резултати, а компанията планира да кандидатства за спешно разрешение от американските и световните здравни регулатори възможно най-скоро.

Данните за безопасност също изглеждат обещаващи. Повечето докладвани нежелани реакции са леки, а групата на плацебо всъщност е имала по-висок процент на сериозни странични ефекти.

Намаляването на риска с 89% е по-голямо от това, което молнупиравирът на Merck показа в подобно проучване, фокусирано върху високорискови COVID-19 пациенти. Молнупиравир намалява риска от хоспитализация или смърт с около 50%. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ сега преглежда молнупиравир, а британските власти станаха първата страна, одобрила лечението на 3 ноември.

Въпреки обещаващите резултати, все още има някои въпроси без отговор.

Pfizer и Merck изключиха от проучванията си хора, които са получили ваксина срещу COVID-19, което прави неясно дали ваксинираните хора също ще видят значителна полза от приемането на хапчетата, ако се заразят с COVID-19.

Pfizer провежда допълнителни проучвания, които включват ваксинирани хора. Долстен отбеляза, че е оптимист, че ще имат положителни резултати в началото на следващата година за тези проучвания. Компанията също така проучва дали хапчето може да се използва за предотвратяване на заразявания и заболявания на първо място като профилактично средство.

Някои учени също така са притеснени относно способността на COVID-19 да мутира и дали това може да направи антивирусните лекарства по-слаби с течение на времето. Ако се използват масово, хапчетата биха могли потенциално да доведат до развитието на резистентност на вируса към лечението.

Но Долстен настоя, че не се тревожи за риска от резистентност в скоро време.

"Не очаквам през следващите много години — пет, седем години — да има проблеми с резистентността", увери той, добавяйки, че Pfizer ще проучва тази възможност в бъдеще.