Пилот, който не е бил на работа и се возел в пилотската кабина, се е опитал да загаси двигателите на самолет, пълен с пътници, летящ от Еверет до Сан Франциско в САЩ, пише специализираният авиационен блог The Aviation Herald, като се позовава на полицията на град Портланд в Орегон.

Самолет "Ембраер" 175, изпълняващ полет на "Аляска Еърлайнз" на 22 октомври се е намирал на височина от 9500 метра във въздуха, на 75 километра югозападно от град Портланд, когато пилотите са подали сигнал до диспечерите на въздушното движение, че "авторизирано лице в пилотската кабина се опитало да загаси двата двигателя на самолета" и са обявили най-високото ниво на тревога 4, което означава "реален опит или действителна намеса в управлението на самолета в пилотската кабина".

Пилотите са поискали да кацнат незабавно в Портланд и да бъдат посрещнати от силите на реда. След кацането е бил арестуван мъж на 44 години (вероятно пилот на компанията), който е бил обвинен в опит за убийство на 83-ма души и застрашаване на безопасността на самолета. Никой не е пострадал, а пътниците са били качени на друг самолет и са достигнали крайната си дестинация.

По-късно авиационните власти на САЩ потвърдиха инцидента, като уточниха, че въпросният пилот е задействал системата за гасене на пожар в двата двигателя, но екипажът е успял да прекрати нейното действие, без двигателите на самолета да угаснат.

Не се привежда информация на какво се дължи поведението на арестувания пилот и дали той е бил под въздействието на алкохол или упойващи вещества, както и какво е било здравословното му състояние, включително психическото, по време на инцидента.

Пасажер отвори аварийния изход на самолет по време на полет в Южна Корея

Пасажер отвори аварийния изход на самолет по време на полет в Южна Корея

Въпреки това самолетът се приземи успешно