Капитанът на катастрофиралия в Русия самолет на „Флай Дубай” е трябвало да напусне авиокомпанията заради изтощение. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от негови колеги.

Припомняме, че „Боинг” 737-800 се разби в Ростов на Дон. Загинаха всички 62 души на борда, включително седемчленният екипаж.

Пилоти, пожелали анонимност, казват, че умората е била допринасящ фактор при инцидента. Един пилот, например, бил заспал по време на управлението от изтощение.

„Не сме в състояние да разкриваме поверителна информация, свързана с нашите служители”, заявява говорител на авиокомпанията.

Пилотите, с които от Би Би Си са разговаряли, заявяват, че техните колеги са изложени на значителен и очевиден риск от преумора. Един от тях вече е напуснал, а друг възнамерява да го направи.

Екипажите били претоварени и страдали от преумора. Това бил значителен риск. Персоналът минавал от нощна на дневна смяна, без достатъчно почивка помежду им. „Мога да кажа, че 50 % от служителите на авиокомпанията страдат от остра умора.

Умората при пилотите се посочва като проблем в сектора на въздушния транспорт. Европейската агенция по авиационна безопасност вече е предложила определяне на лимити за времето, в което пилотите могат да летят.