Тежката форма COVID-19 е 2,5 пъти по-често срещана при мъже с плешивост от мъжки тип, отколкото при мъже запазили косата си, предупреждават учените. Плешивостта при мъжете - или" андрогенна алопеция" е често срещана генетично обусловена форма на косопад. Тя засяга около 50% от мъже над 50-годишна възраст. Обикновено тази плешивост започва с изтъняване на косата в темпоралните области на скалпа и след това се премества в короната, обобщава в. "Дейли мейл".

Изследователите установиха, че пациентите от мъжки пол с общ биомаркер, свързан с косопад, са значително по-податливи на тежки коронавирусни инфекции. По-специално, тези мъже са по-чувствителни към мъжките хормони, известни като андрогени, които се срещат и при пациенти с андрогенна алопеция. Проучване показва, че изследването може да отвори нови пътища за нови терапии - и може би дори лечения - за COVID-19.

Нови 110 починали от COVID-19 в Германия

Нови 110 починали от COVID-19 в Германия

Берлин взема мерки

Плешивостта при мъжете се контролира от вариации в гена на андрогенните рецептори (AR), който регулира чувствителността на организма към андрогените - така наречените "мъжки хормони", включително тестостерон и андростендион. Андрогенните реакции са свързани и с ензим, известен като TMPRSS2, който се смята, че играе роля при коронавирусните инфекции. Изследователите са били особено заинтересовани да проучат връзката между AR гена и тежкия ход на COVID-19, след като са забелязали, че непропорционален брой мъже с андрогенетична алопеция са хоспитализирани с коронавирус.

Идентифицирането на свързания с андроген рецептор биомаркер е допълнително доказателство, подчертаващо важната роля на андрогените в тежестта на заболяването COVID-19, посочва "Дейли мейл".