Израел регистрира днес най-ниския си процент на положителни проби за коронавируса от декември, като само 3,3 процента от тестовете се оказаха положителни според данните на здравното министерство на страната, съобщава "Аарец".

Освен това коефициентът R, който отразява средния брой хора, заразени от всеки носител на COVID-19, е намалял днес до 0,9, от 0,95 вчера.

"По-лош от Менгеле": Антиваксъри заплашват лекари в Израел

"По-лош от Менгеле": Антиваксъри заплашват лекари в Израел

Министерството на здравеопазването на Израел осъди съобщенията като "позорни"

Данните на Министерството на здравеопазването също така показват спад в броя на пациентите, хоспитализирани в тежко състояние. В момента 653 пациенти са хоспитализирани, като 215 от тях са на командно дишане.

Новината идва, докато стремежът за ваксинация в Израел продължава да чупи световните рекорди, като повече от 5 млн. души - около 55 процента от населението - са получили първата доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. Около 3,5 млн. израелци - 39 процента от населението - вече имат имунизационни сертификати, които се издават седмица след втората ваксинация.

Израел ваксинира 600 деца срещу COVID-19, няма сериозни странични реакции

Израел ваксинира 600 деца срещу COVID-19, няма сериозни странични реакции

Това е един от първите сигнали, че ваксината срещу коронавируса е безопасна

Сред хората на 50 и повече години, за които е доказано, че страдат най-тежко от коронавируса, степента на ваксинация е 89 процента. В тази възрастова група 280 000 души все още не са ваксинирани.

В светлината на низходящата тенденция на страната в нивата на заразяване с коронавируса, ръководителят на оперативния щаб на Израел за борба със заразата Нахман Аш успокои, че е малко вероятно Израел да влезе в нова блокада по време на големия тамошен празник Пасха.

Унгария, Чехия и Израел договарят обща коронавирус стратегия

Унгария, Чехия и Израел договарят обща коронавирус стратегия

Усилия за ограничаване на пандемията

Запитан за ваксинацията за деца, Аш каза, че се надява скоро да започне имунизирането на деца под 16-годишна възраст, което е необходимо за Израел, за да постигне стаден имунитет.

Д-р Чези Леви, генерален директор на здравното министерство, каза, че в неговия кабинет се обсъжда по-нататъшно разхлабване на ограниченията за събиране.

"Към момента не виждаме никакви тежки последици за (масовото) събиране в Пурим", отбеляза той пред Ynet news, като добави, че това е причината да обмисля разхлабване на ограничителните мерки.

Нетаняху уверява: Израел почти излезе от блокадата

Нетаняху уверява: Израел почти излезе от блокадата

Правителството разпусна мерките, но ваксинираните вече имат предимства