Два дни след разрушителното земетресение в Албания земята продължава да се люлее. Жителите на един от най-тежко засегнатите градове - Тумане, и през тази нощ няма да спят, предаде БНТ.

Броят на жертвите продължава да расте. Според различни източници загиналите са между 26 и 29 души, около 650 са ранени. Под развалините все още има затрупани хора, до които спасителите се опитват да стигнат.

Премиерът Еди Рама предупреди сънародниците си, че данните за жертвите не са окончателни и, че броят на загиналите вероятно ще се увеличи. На извънредно заседание на правителството беше обявено извънредно положение в Дуръс и Тирана.

Ново силно земетресение в Албания

Ново силно земетресение в Албания

Не се съобщава за жертви или големи материални щети

Тази сутрин в Дуръс гръцки спасители успяха да извадят жив 19-годишен младеж от руините на двуетажен хотел. Това бе мигът, който просълзи албанците и върна надежда им, макар и за кратко. С настъпването на вечерта, обаче, надеждите започнаха да отстъпват пред скръбта и отчаянието. А за спасителите започна зловещата надпревара с времето.

В лагера, който армията изгради в Тумане, почти няма места. Тази вечер тежка строителна техника започна да заравнява терена в непосредствена близост до този лагер и се очаква още в ранните утрешни часове там да изникнат нови палатки за десетките жители, останали без подслон.

Започна да вали, а температурите падат, но спасителната операция продължава.

БЧК изпраща помощ за 5000 души в Албания
Обновена

БЧК изпраща помощ за 5000 души в Албания

Тя заминава още днес

Тази вечер в града дойде и премиерът Еди Рама, за да се запознае на място със спасителните операции. Шестима местни жители, които все още не са открити, според термовизионните камери на гръцките спасители се намират под една от разрушените сгради. Еди Рама се срещна и със семейства на загинали, като обеща цялата подкрепа на държавата.