Десетки сгради в Албания са били разрушени след регистрирания тази нощ мощен трус с магнитуд над 6 по Рихтер в страната. Има кадри от паднала сграда в пристанищния град Дуръс. По-рано стана ясно, че щети вероятно ще има.

Най-малко 18 души са загинали след земетресение с магнитуд 6,4 удара, посочва министерството на отбраната. Земетресението разруши сградите и остави хората в капан под развалините. Един мъж е загинал, след като скача от прозорец в паника.

Земетресението удари 34 км северозападно от столицата Тирана в ранните часове във вторник. Часове по-късно отделно земетресение удари град Мостар в Босна. Няма съобщения за жертви.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че спасителите ще "продължат да търсят търпеливо до края. Имаме жертви. Работим, за да направим всичко възможно в засегнатите райони", написа той в "Туитър".

Силно земетресение в Албания усетено у нас

Силно земетресение в Албания усетено у нас

Според данни на Европейския сеизмологичен институт, мощен трус е бил регистриран в Адриатическо море

Припомняме, че трусове с различен магнитуд бяха усетени в десетки държави в региона - Гърция, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия. Регистрирани са трусове с магнитуд над 3 по Рихтер, които продължават и в момента.

Войници, полиция и спасители претърсват развалините на сградите, където все още се смята, че хората са в капан. Досега около 42 оцелели са били извлечени от руините, според официални лица.

По-голямата част от загиналите са в крайбрежния град Дуръс и в град Туман, на 40 км северозападно от Тирана и в близост до епицентъра, според министерството на отбраната. Повече от 600 души са хоспитализирани, съобщават албанските държавни медии.

Мъж в Дуръс заяви пред местния новинарски канал News24, че дъщеря и племенницата му са сред хората, хванати в капан в срутена жилищна сграда. "Разговарях с дъщеря и племенницата си по телефона. Казаха, че са добре и чакат спасението. Не можех да говоря с жена ми. Има и други семейства, но не можех да говоря с тях."

Двама от загиналите в Дуръс са братя от Косово, работещи в града, потвърди косовският министър на външните работи в социалните медии.

Европейската комисия заяви, че разполага със спасителни екипи от Италия, Гърция и Румъния, които да помогнат. "Ние стоим до Албания в този труден момент след земетресенията. Мобилизирахме незабавна подкрепа, за да помогнем на местните власти", написа Комисията в "Туитър".

Спасителни екипи са изпратени от Косово и Черна гора. Регистрирани са редица афтършокове, включително един с магнитуд 5,3, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център.

Балканите са в зона, предразположена към сеизмична активност. Земетресението от вторник е описано от властите като най-силното, от десетилетия в Албания. През 1979 г. земетресение с магнитуд 6,9 удари Албания, причинявайки смъртта на 136 души и повече от 1000 бяха ранени.

За кратко сайтът на Европейския сеизмологичен институт бе недостъпен.

В България също бе усетено земетресението, като единствено бе съобщено за паника сред населението. Според данните, у нас е имало поне два труса с магнитуд над 2 по Рихтер.

Читатели от много български градове споделят в социалните мрежи, че са усетили трусовете.

Вторично земетресение от 4,7 по Рихтер до крайбрежието на Албания

Вторично земетресение от 4,7 по Рихтер до крайбрежието на Албания

Трусът е регистриран в 15,05 часа местно време на 42 километра северозападно от албанската столица Тирана