Конна полиция загради и разпръсна тълпа от близо 2000 души. Те се бяха събрали в парк в Брюксел за фалшив концерт, обявен в социалните мрежи като първоаприлска шега, съобщи АФП.

Инцидентът е станал в парка Буа де ла Камбр в южните райони на Брюксел.

Полицията носеше защитни шлемове и щитове, докато се придвижваше, за да наложи стриктните правила за социално дистанциране при пандемията от Covid-19, които забраняват събирането на повече от четирима души на открито.

Полицията в Брюксел издаде предупреждение, че съобщението в социалните мрежи за "парти" е незаконно и че организаторите му могат да бъдат преследвани.

Белгия въведе 4-седмична частична блокада

Белгия въведе 4-седмична частична блокада

Решението е заради потенциална трета вълна на коронавируса

Миналата събота Белгия наложи по-строги ограничения, насочени към ограничаване на нарастващия брой заразени с Covid-19.

Те включват затваряне на училища, границите остават затворени, ограничаване на достъпа до магазини и намаляване на броя на хората, които могат да се срещнат на открито до четирима.

Един от участниците Селим Джебира, каза пред Франс прес, че "е бил атакуван със сълзотворен газ без никаква причина".

До 18 април остават мерките в Белгия

До 18 април остават мерките в Белгия

Решението е на властите

Кметът на Брюксел Филип Клоуз написа в "Туитър", че макар да разбира хората, които искат да излязат навън през пролетното време, "не може да толерира подобни събирания".

Той благодари на полицията "за трудната работа и на хората, които спазват ограниченията повече от година" от началото на пандемията.