Над 700 тона вода и дизелово гориво са събрали аварийните екипи от разлива в западносибирския град Норилск, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации и руската федерална Морска спасителна служба, цитирани от Новости.

Територията, която е обработена, е с площ от 14.6 хиляди квадратни метра от засегнати общо 180 000 кв.м.

Горивото се събира със специално оборудване и се прехвърля в контейнерни на брега на река Анабар. Още преди два дни бяха поставени бонови заграждания, за да се предотврати по-нататъшното разпространяване на горивото в останали водни обекти. Предвижда се минимум още една седмица работа за преодоляване на последствията.

Путин обяви извънредно положение след разлив на петрол в Арктическия кръг

Путин обяви извънредно положение след разлив на петрол в Арктическия кръг

"Грийнпийс" го сравнява с катастрофата от 1989 г. на "Ексон Валдес" в Аляска

От резервоар на строеж в ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компания (част от групата "Норникел") на 29 май се изляха над 21 000 куб. м петролни продукти на площ 180 000 кв. м. Три дни по-късно на територията на Красноярска област бе въведено извънредно положение. По разследването на аварията бе арестуван началника на ТЕЦ-а Вячеслав Старостин.

Снимка 482515

Източник: EPA/БГНЕС

Екоорганизацията "Грийнпийс Русия" определи, че аварията е първата с такъв мащаб в Арктика и го сравни с корабокрушението на петролния танкер "Ексон Валдез" край бреговете на Аляска през 1989 г. Според говорителя на Руската агенция за риболова Дмитрий Клоков ще са нужни десетилетия за възстановяване на екосистемата.

Президентът на Русия Владимир Путин бе изключително остър в критиката си към властите в Красноярския край заради закъснялата им реакция и се възмути, че самият той и колегите му са научили за инцидента от социалните мрежи.