Президентът на Русия Владимир Путин обяви извънредно положение, след като 20 000 тона дизелово гориво изтекоха в река в Арктическия кръг, съобщава БиБиСи.

Разливът се случи, когато резервоар за гориво в електроцентрала близо до сибирския град Норилск се срути миналия петък.

Президентът Путин е бесен, след като разбира, че служители са научили за инцидента едва два дни по-късно. Заводът е собственост на дъщерно дружество на "Норилск никел", което е водещ в света производител на никел и паладий.

"Защо правителствените агенции разбраха за това два дни след случката. Трябва ли да научаваме за извънредни ситуации от социалните медии", обръща се ядосаният Путин към шефа на дъщерното дружество Сергей Липин.

Губернаторът на региона Александър Ус по-рано обясни на Путин, че е разбрал за разлива с петрол в неделя, след като в социалните медии се появява тревожна информация. Замърсени си 350 кв. км, съобщават държавните медии.

Путин разпореди разследване на произшествието и оттогава мениджър в електроцентралата е задържан. "Норилск никел" заяви, че инцидентът е докладван по "навременен и правилен" начин.

Катастрофата става, когато стълбовете, поддържащи резервоар за гориво в електроцентрала, започват да потъват.

Районът е изграден върху "вечната замръзналост", която обаче започна да се топи със затоплянето на климата в последно време.

Изтичащото гориво се отдалечи на около 12 км от мястото на произшествието, оцветявайки дълги участъци от река Амбарная в червено.

Извънредното положение означава, че в района ще бъдат изпратени допълнителни сили, за да подпомогнат операцията по почистване.

Смята се, че инцидентът е вторият най-голям в съвременната руска история, заяви експертът от Световния фонд за дивата природа Алексей Книжников пред АФП.

Инцидентът предизвика сериозна реакция от екологични групи, които казват, че мащабът на разлива и географията на реката означават, че ще бъде много трудно да се почисти.

"Грийнпийс" го сравнява с катастрофата от 1989 г. на "Ексон Валдес" в Аляска.

Олег Митвол, бивш заместник-ръководител на руската екологична служба "Росприроднадзор", заяви, че "никога не е имало подобен инцидент в арктическата зона".

Той коментира, че почистването може да струва около 100 млрд. рубли (1,5 млрд. долара) и да отнеме между пет и 10 години.

Министърът на природните ресурси на Русия Дмитрий Кобилкин предупреди да не се опитва да изгори такова огромно количество мазут. Той предложи да се опита да се разрежда с реагенти. Само министерството за извънредни ситуации с военна подкрепа би могло да се справи със замърсяването, обясни той.

Шлепове с прегради не могат да удържат разлива, защото река Амбарная е твърде плитка, предупреди той.

Той предлага да се изпомпва в съседната тундра, а Путин добави: "почвата там вероятно вече е наситена".

Newscafe

loading...
  • karamazov

    на 07.06.2020 в 11:47:32 #2

    Опако, Има един руски трол, който ще ти го обясни.Такива бъркотии има в гнилия му мозък, та ще намери "обяснение" за всичко. batnasko пак ще се изстъпи, че американците са виновни, а руснаците и Путин нямат нищо общо с тази екокатастрофа.Очаквам Наско да съчини как някаква американска помпа се е счупила, понеже според него американците са технологично изостанали.Сега Путин ще нареди да сложат руска и всичко ще е наред и "под контрол".

  • Опако

    на 04.06.2020 в 14:40:48 #1

    Руските де.били не пропускат да се наклепат публично пред цял свят всеки ден! По няколко пъти даже, понякога! А драскачите от нюза май имат нужда от нов редактор. Писна ми да ви гледам неграмотните правописни и граматически грешки, но тази фраза, написана в горната статия е просто връх на и.д.иотизма : “Районът е изграден върху "вечната замръзналост"... можете ли да обясните какво означава смислово това?!