Португалия е в ужасна фаза на пандемията от коронавирус (COVID-19). Това обяви министър-председателят на страната Антонио Коща, като предупреди, че ще минат няколко седмици, преди нещата да започнат да се подобряват, а може да се очаква само ограничена помощ от чужбина, информира "Гардиън".

С общо 668 951 регистрирани заразени с коронавируса от началото на епидемията, от които са починали 11 305 души, включително рекордните 293 починали за денонощие вчера, Португалия има най-високата седемдневна средна стойност в света на заразените в рамките на 24 часа и починали на милион жители.

Ситуацията не е "лоша", тя е "ужасна", подчерта Коща.

Португалия отново счупи рекорда за починали от COVID-19 за 24 часа

Португалия отново счупи рекорда за починали от COVID-19 за 24 часа

Починалите вече са над 11 000 души

"Няма смисъл да подхранваме илюзията, че не сме изправени пред най-лошия момент", изтъкна той и предупреди: "И ще сме изправени пред този най-лош момент още няколко седмици, това е сигурно."

Коща призна, че ситуацията се е влошила, отчасти защото неговото правителство разхлаби ограничителните мерки между Коледа и края на годината, но и заради вирулентността на новия щам на вируса, открит за първи път във Великобритания.

Германия обяви вчера, че изпраща военномедицински експерти в Португалия, за да види каква подкрепа може да окаже. Ала Коща предупреди, че Германия и други европейски партньори едва ли могат да направят толкова много, добавяйки, че "трябва да се внимава" по отношение на идеята за изпращане на пациенти в чужди държави - както направи Германия например миналата година с пациенти точно през границата във Франция.

Португалия регистрира рекорд от 15 333 коронавирус случая за ден

Португалия регистрира рекорд от 15 333 коронавирус случая за ден

Смъртните случаи са 274