Пожар в училище-интернат за слепи ученици отне живота на 11 момичета в селска общност край столицата на Уганда, Кампала, съобщиха администраторът на училището и полицията, цитирани от Associated Press.

"Една от нашите спални се запали и изгоря около полунощ. Възпитателката алармира", каза Франсис Кинуби, основателят на училището. "Това беше едно от общежитията за младите момичета и бе обхванато от пожар и изгоря и, за съжаление, 11 момичета, малки момичета, загинаха."

Полицията каза в изявление, че други шестима души са хоспитализирани в критично състояние. Те уточниха, че все още не е известно какво е причинило пожара в училището за слепи деца "Салама" в района на Муконо.

Фатума Ндисаба, висш служител в Муконо, каза пред местната телевизия NTV, че жертвите - момичета на възраст между 7 и 10 години, са изгорели до неузнаваемост. Телата им ще бъдат идентифицирани чрез ДНК анализ, уточни чиновникът.

Полицията отцепи местопроизшествието, на мястото са изпратени и военни следователи. Британската принцеса Ан, сестра на крал Чарлз III, която се очаква да посети източноафриканската страна тази седмица, трябваше да посети училището в петък.

Две общежития в интернат в Кампала бяха унищожени при два отделни инцидента през 2020 г., но тогава не пострада никой. През 2008 г. 19 ученици от начално училище изгоряха при нощен пожар в интернат в Кампала.

Еболата се завърна в Уганда

Еболата се завърна в Уганда

Властите вземат строги мерки