За последните 70 години в 12 руски подводници са избухвали сериозни пожари.

Общо в катастрофи и аварии за този период Русия е загубила над 800 подводничари. В шест от катастрофите екипажите са загинали в целия им състав заедно с подводницата.

12 април 1970 година - в Атлантическия океан след силен пожар потъва атомна подводница „К-8". В резултат на трагедията са загинали 52 души. Това е първата загуба на атомна подводница на Военноморския флот на СССР.

7 април 1989 година - в Норвежко море при изпълняването на задачите е потънала атомна подводница на Северния флот К-278 „Комсомолец". Тогава на дълбочина 386 метра в едно от помещенията избухва пожар. 6 часа моряците-подводничари са се борили за спасяването на подводницата, но след взривовете в отсеците подводницата с 42-членен екипаж на борда, е потънала.

12 август 2000 година - в Баренцево море потъна атомната подводница К-141 „Курск" - най-новата, най-съвременната атомна подводница.

Загиват всичките 118 моряци. Според данните на следствието на борда на подводницата са избухнали взривове и е последвал пожар. Втората експлозия е унищожила първия, втория и третия отсек на подводницата. В епицентъра на огнената стихия температурата е достигала 8000 градуса по Целзий.

21 ноември 2002 година  - избухва пожар в атомна подводница на Тихоокеанския флот.

Причината на пожара е повредата в нагревателен електрически уред. Подводницата е била изключена от бойния състав на флота, ядреното оръжие - демонтирано, реакторът - надеждно блокиран. При пожара никой не е пострадал и няма нанесени щети на околната среда.

5 март 2003 година - при пожар, избухнал в завода за подводници към Северния флот, е пострадала атомна подводница „Псков". Няма жертви и пострадали.

14 ноември 2004 година - в Камчатска област по време на извършването на планов ремонт е избухнал взрив в атомна подводница, намираща се в базата. Поради повредата на редуктора, регулиращ налягането на въздуха във водоснабдителната система, са се взривили цистерни. При инцидента загива един член от екипажа.

1 август 2005 година - избухва пожар на атомна подводница от типа 671 РТМ „Щука". Данните от пожарно-техническата експертиза сочат, че в третия отсек избухва дизелово гориво. Причината за експлозията е запалването на парите от горивото, предизвикано или от пряко въздействие на пламъците на горелката, или от затоплянето на цистерната. При инцидента на място загива един работник на предприятието, втори почина в болница.