Ядрената лаборатория в Лос Аламос в САЩ е заплашена от бушуващите пожари.

Заради огнената стихия ръководството на лабораторията я затвори временно и взе спешни мерки за защита на всички радиоактивни и други опасни материали, съобщава Ройтерс. Горските пожари в щата обхванаха площ от 1400 хектара.

Заради бедствието щатските власти евакуираха хората, живеещи в близост до огнената стихия. Говорител на горските власти в района определи случващото се като заплаха не само в локален, но и в национален мащаб.

Джеф Бъргър, говорител на лабораторията в Лос Аламос, където бе създадена и първата атомна бомба, също изрази безпокойство от ситуацията. Той посочи, че огънят приближава сградата с много бързи темпове, но изтъкна, че се надява стихията да бъде спряна преди да я стигне.

Бъргър допълни, че извънредни екипи са разположени на много места в лабораторията и следят ситуацията. Тяхната работа е да внимават за състоянието на ключовите апаратури и материали.

Стотици пожарникари се борят с 41 големи пожара в САЩ, отбелязва агенцията, позовавайки се на Националния информационен център по пожарите.