Пожарникар загина при опит да спаси жители, засегнати от мащабните наводнения в Южна Германия след обилни дъждове, които се очаква да продължат през целия ден. Инцидентът се случи в събота вечер, когато спасителна лодка с четирима пожарникари се преобърна. Тялото на 42-годишния пожарникар беше открито рано в неделя, съобщи говорител на баварския град Пфафенбах ан дер Илм, около 50 км северно от Мюнхен, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че общините имаха дни за подготовка за наводненията, спасителните екипи все пак трябваше да евакуират стотици хора, след като водата откъсна някои райони, съобщиха властите. "Дължим благодарност и уважение на спасителите и помощниците, които се борят с последиците от наводненията на много места," заяви канцлерът Олаф Шолц в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Министърът на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек обеща подкрепа за засегнатите региони по време на посещение в неделя и отбеляза, че климатичните промени причиняват все по-сериозни метеорологични явления. "Природните бедствия винаги са съпътствали човечеството. Това, което виждаме, е че честотата на тези събития се увеличава значително. Рекордни наводнения се случват на всеки няколко години... рекордни валежи на всеки няколко години," заяви Хабек пред обществената телевизия n-tv.

През 2021 г. части от Европа бяха засегнати от мащабни наводнения, при които загинаха близо 200 души, като Германия понесе най-големите щети. Бедствието беше до голяма степен приписано на последиците от климатичните промени и предизвика призиви за по-строги мерки за предупреждение и безопасност.

Няколко ранени при нападение с нож в Германия

Няколко ранени при нападение с нож в Германия

Полицията е стреляла по нападателя