Amnesty International и Human Rights Watch (HRW) в четвъртък призоваха за "достоверно" разследване на корабокрушението на риболовен траулер с мигранти край Гърция през юни, при което стотици загинаха, като казаха, че контрастиращите разкази на гръцката брегова охрана и оцелелите "са изключително обезпокоителни", предава Ройтерс.

Препълненият риболовен траулер, за който се твърди, че е превозвал между 400-750 души от Пакистан, Сирия и Египет, потъна в международни води край Гърция на път за Италия от Либия. Около 104 мъже оцеляха, а властите извадиха само 82 тела.

Оцелели разказаха за "обречен опит" на гръцката брегова охрана да изтегли траулера, който е довел до преобръщането му, според интервюта и доказателства, видени от Ройтерс.

Гръцката брегова охрана и правителството заявиха, че не е правен опит за изтегляне на плавателния съд и че тя се е преобърнала, когато бреговата охрана е била на около 70 метра.

Гръцките съдебни власти са започнали разследване на причините за бедствието, което може да отнеме повече от година. Разследват се и действията на бреговата охрана.

В съвместно изявление Amnesty и HRW заявиха, че са разговаряли с 19 оцелели, четирима роднини на изчезналите, както и неправителствени организации, агенции на ООН и представители на гръцката брегова охрана и полиция по време на посещение в Гърция между 4 и 13 юли.

"Оцелелите, интервюирани от Amnesty International и Human Rights Watch, постоянно заявяваха, че корабът на гръцката брегова охрана, изпратен на местопроизшествието, е прикрепил въже към риболовния траулер "Ариадна" и е започнал да го тегли, карайки го да се люлее и след това да се преобърне", казаха те.

Джудит Съндърланд, асоцииран директор за Европа и Централна Азия в HRW, каза, че несъответствията между разказите на оцелелите и версията на властите са "изключително тревожни".

И двете групи призоваха за "пълно и достоверно разследване на корабокрушението... за да се изясни всяка отговорност както за потъването на кораба, така и за забавянията или недостатъците в спасителните усилия, които може да са допринесли за ужасяващата трагедия".

Правозащитният орган на ЕС миналия месец също обяви разследване на потъването и дали "Фронтекс", граничната агенция на блока, е изпълнила спасителните си задължения.

Испания спаси лодка с 84 мигранти, един е загинал

Испания спаси лодка с 84 мигранти, един е загинал

Измежду тях е имало само една жена, всички останали са били мъже.