В началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна, през пролетта на 2022 г., Полша е разследвала евентуално покушение срещу президента Анджей Дуда и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на страната генерал Раймунд Анджейчак.

Това беше разкрито от полския журналист Збигнев Парафианович в книгата му Polska na wojnie ("Полша във война"). На 25 март Анджей Дуда и генерал Раймунд Анджейчак летят за Жешув, за да се срещнат с президента на Съединените щати Джо Байдън.

В един момент новият Boeing 737-800 NG трябваше да извърши аварийно кацане. Пътниците твърдят, че са били "на косъм от смъртта" поради неизправност - пилотите е трябвало да се борят с ръчките за управление. След кацането делегацията се прехвърля на друг самолет.

По онова време като една от вероятните причини се разглежда възможността за саботаж или опит за убийство.

Анджей Дуда: Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да пробие руската отбрана

Анджей Дуда: Украйна не разполага с достатъчно оръжия, за да пробие руската отбрана

Путин и неговите приближени "мечтаят за възстановяване на териториите от времето на царизма"

Припомняме, че на 10 април 2010 г. полски правителствен самолет се разби в близост до руското летище Смоленск. Делегацията е била на път за траурните мероприятия по повод 70-годишнината от Катинското клане.

На борда имаше 96 души. Тогава загинаха полският президент Лех Качински и съпругата му, военните командири на страната, политици, както и обществени и религиозни дейци.