Двусмислената позиция на САЩ по отношение на конфликта в Близкия изток и, вероятно, оставащият боен потенциал на "Хамас" отново може да доведе до ескалация на ситуацията във възможно най-кратък срок. Това мнение изрази пред ТАСС професорът по международни отношения от Университета на Южна Калифорния, директор на Центъра за международни изследвания Патрик Джеймс.

"Краткият отговор е, че сме се върнали към статуквото, което е съществувало преди 10 май, но със смъртната опасност от много сериозна ескалация, ако "Хамас" успее да пробие Железния купол", каза Патрик Джеймс.

Експертът отбеляза, че от една страна готовността и способността на движението на "Хамас" да възобнови конфликта ще повлияе на ситуацията. "Дали мирът ще бъде запазен ще зависи от резултатите от изчисленията на "Хамас".

Примирието между Израел и Хамас се запазва, египетски посредници сноват между тях

Примирието между Израел и Хамас се запазва, египетски посредници сноват между тях

Спасителните служби в Газа продължават да издирват оцелели сред отломките

По-конкретно, дали САЩ ще блокират доставките на оръжие за Израел? Това е малко вероятно да се случи. Но тогава вероятността от нови атаки се увеличава. Друг ключов въпрос е колко ракети "Хамас" в момента е оставил и колко ще могат да получат в близко бъдеще. Отговорът на този въпрос може да бъде само при позоваване на класифицирани материали ", обобщи Патрик Джеймс.

От друга страна, нестабилността на ситуацията се улеснява от липсата на последователна позиция на Съединените щати в настоящите вътрешнополитически условия. "Няма американски посланик в Израел, така че при липсата на дипломатически канали се засилва натискът върху президента на САЩ Джо Байдън и държавния секретар Антъни Блинкън, които трябва да бъдат пряко замесени в тази ситуация", обясни Патрик Джеймс.

5 извода от конфликта между Хамас и Израел

5 извода от конфликта между Хамас и Израел

Мартин Табаков за продължилата 11 дни ескалация

Той припомни, че действията на САЩ минават през филтъра на вътрешната политика. Байдън много старателно се опитва да остане извън ситуацията, тъй като центърът и лявото крило на Демократическата партия имат много различни възгледи за конфликта между Израел и Газа.

Натискът върху Байдън е от различни страни и оттук потенциалът за непоследователни действия е голям. " Според професора двусмислената позиция на САЩ - "не е много добра в такава ситуация, която може да се влоши отново за миг на око".