Учени предупредиха да не се приема антипаразитния препарат "Ивермектин" като лечение за COVID-19 въпреки заглавията, които го рекламират като лек, информира "Франс прес".

Публикации и статии във "Фейсбук", подкрепящи "Ивермектин", бяха разпространени в Бразилия, Франция, Южна Африка и Южна Корея, докато правителствата по целия свят бързат да въведат програми за ваксинация.

Ала здравните служби казват, че няма достатъчно доказателства за рекламирането на лекарството като средство за лечение на коронавируса - и че изследванията по въпроса често са необосновани.

Препаратът "Ивермектин" - с много странични ефекти, трябвало да се забрани

Препаратът "Ивермектин" - с много странични ефекти, трябвало да се забрани

Досега нито едно от изпитанията на медикамента не било успешно

"Ивермектин" отдавна се използва за лечение на паразити като въшки и е широко разпространен в Субсахарска Африка от 1990-те години за лечение на речна слепота.

Пандемията предизвика нарастване на търсенето на лекарството, особено в Латинска Америка, която претърпя втория най-голям брой смъртни случаи от COVID-19 в световен мащаб.

Изследователите казват, че недостатъчните проучвания, подкрепящи лекарството, са стимулирали продажбите на черния пазар и са попречили на по-нататъшните научни изследвания и са повлияли на правителствените отговори на пандемията.

"Политическите решения за "Ивермектин" в Латинска Америка се основават до голяма степен на анализа, представен в предпечат в началото на април", казват експерти от Института за световно здраве в Барселона.

Предпечат обикновено означава изследване, което е пуснато в интернет, но не е подложено на проверка от учени - процесът, при който констатациите се изследват от други учени, преди да бъдат публикувани в научно списание.

Лекарството против въшки Ивермектин убива новия коронавирус за 48 часа

Лекарството против въшки Ивермектин убива новия коронавирус за 48 часа

Ветеринарното лекарство Ивермектин

По-късно статията беше оттеглена, след като експерти изразиха методологични опасения.

Политици обаче продължават да подкрепят лекарството.

През май боливийското правителство обяви, че е разрешило "Ивермектин" за лечение на пациенти с коронавирус, въпреки че признава, че "към днешна дата няма научни доказателства за медикаментозно лечение на COVID-19".

Бразилският президент Жаир Болсонару в публикация в "Туитър" този месец твърдеше, че ивермектинът можел да е отговорен за относително ниския брой смъртни случаи от коронавирус в Африка.

Толкова много хора са приемали "Ивермектин", че учени в Перу казаха пред научното списание Nature през октомври, че изпитват затруднения да наемат доброволци за изпитвания, за да преценят дали препаратът може да се бори с коронавируса. Лицата, които вече са приемали лекарството, нямат право да участват в програмата.

Да не се купува ивермектин за лечение на хора, предупреждават ветеринари

Да не се купува ивермектин за лечение на хора, предупреждават ветеринари

Бил силно токсичен и лесно можело да се предозира

Ивермектинът е един от поредицата препарати, тествани като потенциално лечение на COVID-19 от началото на пандемията.

Подобно на лекарството против малария хидроксихлорохин - досега недоказано от клинични изпитвания - ивермектинът е широко достъпен и относително евтин.

Unitaid, агенция, която купува лекарства за най-бедните хора в развиващите се страни, отбеляза, че са необходими още проучвания, за да се потвърди ефикасността на ивермектин.

"Предварителните данни са обещаващи, но е необходимо да се изчакат резултатите от по-нататъшни изпитвания, преди да се определят следващите стъпки", посочи говорителят на Unitaid в изявление миналата седмица.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди миналия месец, че това лекарство не е одобрено за предотвратяване или лечение на COVID-19.

"Въпреки че има одобрени употреби на ивермектин при хора и животни, той не е одобрен за профилактика или лечение на COVID-19", се казва на сайта на FDA.

Качеството на съществуващите клинични изпитвания също е подложено на критики.

Масово цитирано проучване, публикувано през април в медицинското списание Antiviral Research, установи, че ивермектинът е ефективен срещу SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, в клетки, тествани в лабораторен съд.

Тези така наречени ин витро тестове са решаващата първа стъпка в медицинските тестове.

Ала лекарствата, които дават обещаващи резултати в лабораторни условия, често са неефективни при хората, често защото дозата, необходима за неутрализиране на патогена, не може безопасно да се прилага на пациенти.