Лекарство против въшки успешно е убило новия коронавирус (COVID-19) в рамките на 48 часа в лабораторни условия. Това обявиха изследователи в Австралия.

Проучването, проведено от изследователи от Викторианската референтна лаборатория за инфекциозни болести към Кралската болница в Мелбърн в Австралия, е установило, че лекарството против въшки Ивермектин (Ivermectin) потенциално би могло да се използва - след допълнителни изследвания и изпитания върху хора - като възможно лечение за болестта COVID-19.

Да не се купува ивермектин за лечение на хора, предупреждават ветеринари

Да не се купува ивермектин за лечение на хора, предупреждават ветеринари

Бил силно токсичен и лесно можело да се предозира

Това ветеринарно лекарство е представено за първи път в света през 1970-те години и оттогава се използва против въшки, краста и няколко други инфекции, причинени от паразити.

За да проверят как се справя с новия коронавирус, изследователите инфектирали някои клетки с вируса, причиняващ COVID-19 SARS-CoV-2, и след това ги изложили на Ивермектин. Впоследствие те открили, че само една доза Ивермектин успешно е убила вируса в петриевата паничка.

Наблюдавано е значително намаляване на вируса само за 24 часа и пълно унищожаване за по-малко от 48 часа, което е показателно за силната антивирусна активност на лекарството.

Въпреки че не е напълно ясно как работи Ивермектин, изследователите смятат, че способността на лекарството да възпрепятства пренасянето в клетъчното ядро го прави ефективен срещу коронавируса. Опростено казано, лекарството спира процесите, които позволяват на протеините да се движат в рамките на даден вирус. Тези протеини, когато иначе са активни и се движат, дават възможност на вируса да се възпроизведе и да изостри инфекцията, като същевременно задушава антивирусната реакция на организма.

Какво е коронавирус - на немедицински език от медици

Какво е коронавирус - на немедицински език от медици

Позитивно мислене и благодарност

Въпреки че е антибактериален преперат, Ивермектин е показал ефективност и срещу други вируси, включително ХИВ, грип, зика и денга, макар и в лабораторни условия.

Сега предварителните констатации за ефективността на това лекарство срещу новия коронавирус са опредени като "обещаващи" от най-добрите експерти в тази област и остава да се види дали тези резултати могат да бъдат възпроизведени успешно и безопасно в човешки изследвания.

Ако изпитанията върху хора се окажат успешни, това значително ще ускори разработването на лечение за COVID-19 заради факта, че Ивермектин вече е установено като лекарство, безопасно за консумация от човека.

Същевременно е от важно да се отбележи, че лекарството просто е показало обещаващи резултати на клетъчно ниво и тепърва ще се тества върху хора, за да се прецени колко ефикасно е срещу COVID-19. Затова експертите предупреждават, че е важно това лекарство да не се консумира, съхранява или предписва.

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Смъртността от COVID-19 е шест пъти по-ниска в страни, масово ваксинирали с БЦЖ

Тази ваксина се използва за имунитет срещу туберкулоза

Припомняме, че преди дни Българският ветеринарен съюз обяви, че е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на Ивермектин покрай кризата с коронавируса. 

Според ветеринарния съюз той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира, като неправилната масова употреба на Ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт.