Препаратът "Ивермектин" много рядко се използва при хора, и то при определени състояния, защото има доста странични ефекти. Това заяви пред Bulgaria ON AIR микробиологът Сергей Иванов.

Припомняме, преди дни стана ясно, че български екип е напът да открие лекарство срещу коронавируса на основата именно на този медикамент, след като през май е стартирало изследване на лечението с "Ивермектин", в което участват 30 пациенти.

Иванов обясни, че този препарат не за първи път се изпитва за антивирусно действие. Досега обаче нито едно от изпитанията му не е било успешно.

Мкробиологът поясни, че в България няма практика за прилагането му, тъй като се използва за екзотични заболявания, които не са типични за Европа.

Български екип напът да открие лекарство срещу коронавируса

Български екип напът да открие лекарство срещу коронавируса

Тече изследване на лечение с медикамента Ивермектин

Той посочи, че през април в Австралия са били направени тестове за вирусоцидно действие. По негови думи това са стартови тестове при изпитване на лекарства. Микробиологът обясни, че след това се продължава с опити върху животни - етап, който в момента липсва, и едва след това се пристъпва към опити с хора.

В България нито можем да повторим това, което австралийците са направили, нито имаме етап с животни, заяви Иванов.

Според него подобни изпитвания се правят с повече от 1000 души и такова с 30 пациенти, каквото се прави у нас, не би могло да покаже нищо.

"Никой разумен изследовател няма да мине към изпитание с хиляди хора при положение, че няма резултати от опити с животни. Именно затова никой не е започнал сериозно изпитване на този препарат", обясни микробиологът.

Той посочи, че ветеринарните лекари не са особено доволни от препарата и предупреди, че прилагането на "Ивермектин" при хора в тежки състояния би било рисково.

"Бих призовал поне временно да бъде наложена забрана за това лекарство, защото може да има хора, които да го закупят, приложат и да се получи нещо неприятно. Няма смисъл да плашим хората, просто не го използвайте", заяви Иванов.

Той добави, че при лечение на животни с препарата има карантинен период, в който не трябва да се употребяват продукти от тях.

Българите се презапасяват с лекарство срещу краста по животните

Българите се презапасяват с лекарство срещу краста по животните

Ветеринари предупреждават, че медикаментът е рисков и не се ползва от хора