Австралийската агенция за ядрена безопасност се включва в продължаващото вече седмица издирване на малка радиоактивна капсула, която изчезна в западната част на страната и заради която бе издадено предупреждение за радиация, съобщава "Ройтерс".

Австралийската агенция за радиационна защита и ядрена безопасност работи с правителството на Западна Австралия за локализирането на капсулата, се посочва в изявление на службата.

Капсулата, за която се смята, че е паднала от камион, е била част от уред, използван за измерване на плътността на желязна руда, който е бил поверен от Rio Tinto Ltd на специализиран превозвач.

Компанията се извини за грешката, която може да се е случила по всяко време през последните над две седмици.

Австралийската агенция за радиационна защита и ядрена безопасност работи е изпратила екип със специализирано монтирано на автомобил и преносимо оборудване за откриване, за да подпомогне при издирването по транспортния маршрут между района на Пилбара и Пърт

Сега властите се борят с трудната задача да претърсят целия маршрут от 1400 км на камиона от север от Нюман - малко градче в отдалечения регион Кимбърли - до склада в североизточното предградие на Пърт - разстояние, което е по-голямо от дължината на Великобритания.

Издирването се ръководи от щатската служба за пожарна и спешна помощ заедно с експерти по радиация.

Австралийска минна компания изгуби радиоактивна капсула

Австралийска минна компания изгуби радиоактивна капсула

Тя е опасна и може да предизвика изгаряния или дори рак

Австралийската организация за ядрена наука и технологии също изпрати свои екипи от специалисти по радиационни услуги и оборудване.

От службата за извънредни ситуации на щата Западна Австралия издадоха ново предупреждение към шофьорите по най-дългата австралийска магистрала да внимават, когато се приближават към издирвателния екип.

Манометърът беше взет от мина на Rio Tinto на 12 януари. При разопаковането за проверка на 25 януари, той е открит счупен, като един от четирите монтажни болта и винтовете са липсвали.

Властите подозират, че вибрациите от камиона са причинили разхлабването на винтовете и болта и радиоактивната капсула е изпаднала от опаковката и след това - от процеп в камиона.